2024-03-13 72 瀏覽
Omakase,係社交平台睇朋友就食得多,今次終於到我食好西啦因為同朋友慶生,所以獻出左人生第一個Omakase比『鮨本』!環境燈光明亮,充滿日式餐廳氣息。今次仲好好彩食到期間限定menu,呢個menu只做到4月尾,包括刺身或酒肴5品、壽司10貫、玉子燒、湯同甜品,非常期待!5品包括有螢光魷魚天婦羅(左上)、馬友魚一夜干(左中)、鮟康魚肝(左下)、鹽燒平貝(右上)、北海道帆立貝(右下)。螢光魷魚天婦羅:口感微脆,夠鮮,帶少少鹹香令呢道菜更加好食。馬友魚一夜干:可以落青檸汁,魚皮酥脆,肉質富油香感,口感軟嫩。鮟康魚肝:入口即溶,軟綿綿口感,帶有濃郁香味。鹽燒平貝:肉質厚實,貝味比較淡。北海道帆立貝:最有驚喜,帶子肉質鮮嫩,可以清楚感受到鮮甜味。上面嘅肝醬令味道更豐富,我仲加咗啲Wasabi,令味道更出色。漬物有生薑、柚子蘿蔔同苦瓜三款。薑爽口微辣,柚子蘿蔔清脆爽口,帶有酸甜清香,而苦瓜則入口酸酸澀澀,爽口,尾韻帶有甘香。石川縣手釣池魚(上),口感豐富,魚肉鮮嫩。虎山灣小白蝦昆布漬(下),食落去好黏貼,又好鮮甜濃郁。北寄貝,海水味好出,口感非常爽口。松葉蟹,兩個字,鮮甜!鳥貝,鮮甜又爽口。

環境燈光明亮,充滿日式餐廳氣息。
鮟康魚肝:入口即溶,軟綿綿口感,帶有濃郁香味。
鹽燒平貝:肉質厚實,貝味比較淡。
漬物
漬物有生薑、柚子蘿蔔同苦瓜三款。
石川縣手釣池魚(上),口感豐富,魚肉鮮嫩。
虎山灣小白蝦昆布漬(下),食落去好黏貼,又好鮮甜濃郁。
北寄貝,海水味好出,口感非常爽口。
松葉蟹,兩個字,鮮甜!
鳥貝,鮮甜又爽口。
中拖羅,口感豐富,帶淡淡油香感。
半生熟海老:爽口彈牙,又鮮又甜。
大拖羅醬漬:有少少根,煙煙韌韌好有口感。
馬糞海膽
馬糞海膽,又滑又甜,人生第一次食到咁甜嘅海膽!
雞湯
呷一口香甜雞湯,成個人舒服晒!
玉子燒
玉子燒,外形似足長崎蛋糕,好有蛋香,食落去外層脆脆地,內裡口感鬆軟。
甜品
甜品部分有最中餅配培茶雪糕及福岡士多啤梨。
最中餅外皮酥脆,加上滑順細膩嘅培茶雪糕,濃郁茶香口味,配上酸甜福岡士多啤梨,今餐真係非常滿足!
漬物
馬糞海膽