2019-09-21 22 瀏覽
中秋節過後,漸漸開始秋天嘅氣息, 激發我對吃火鍋的渴求,之前試過灣仔QRE 渝味曉宇重慶老火鍋。 實在不錯,湯底香濃 材料又新鮮。今日去堅尼地城附近睇傢俬, 發現 傢俬店旁邊也有 渝味曉宇 重慶火鍋, 二話不說即刻 上去搵個位食返餐先😋😋😋始終同灣仔區不同, 這裏的侍應都帶著一絲絲的悠閒, 我們選擇了一個 窗邊比較安靜嘅位置 , 慢慢享受我哋的火鍋。今次我哋嗌咗大骨滋補鴛鴦鍋🍲+ 普通辣湯底今次選擇了和上次不同的湯底, 大骨湯底不錯 , 清清地又有粟米喺裏面 。普通辣湯底 麻麻辣辣 味道都ok,但不知為何, 少了一份麻辣香氣。曉宇嫩牛肉🐮 半份千絲柏葉🐂 半份紐西蘭精品羊肉捲🐏 半份黑豚腩肉🐖 半份手打墨魚滑🐙 半份特色迷你燕餃 半份鮮蝦雲吞 半份凍豆腐 半份藕片 半份甜粟米🌽🌽油麥菜皇帝菜這裏的火鍋 配料都非常新鮮, 而且 蔬菜 清洗得很乾淨。 其中我最鍾意嘅就係特色燕餃😍煙煙靭靭😍😍😍 放喺麻辣湯底嗰邊 就最好食😋😋, 另外就係 紐西蘭羊肉片, 肥瘦均勻, 輕輕一灼就可以食得。粟米🌽🌽香甜又冇渣, 而且係畀粟米中間嘅部分, 冇頭頭尾尾😁😁 呢個真係正。不過整體份量不及 灣仔店大方,

今次我哋嗌咗

藕片 半份
甜粟米🌽🌽
油麥菜
皇帝菜

不過整體份量不及 灣仔店大方, 如果每碟配料嘅份量,鬆手啲大方啲就更加好😊😊

2019-09-17