2023-09-02
感謝朋友book到大班樓,仍然記得我🫶🏻搬左新鋪後,就變左只能網上預約(又變得更難book🤡),而且亦都變成套餐。在預約前幾日就會收到菜單,要揀定當天食乜餸。我覺得咁樣好好呀👍🏻岩曬我以d咩都想試既人💕1️⃣凍滷水花椒小吊桶釀土魷因為有花椒,所以有點麻味,好味😋2️⃣龍井菊花煙乳鴿乳鴿蝦燻煙過,食落去仍散發著陣陣茶香,肉質鮮嫩3️⃣炭火厚切叉燒肥瘦適中,係起菜先燒,真係有入口即溶的感覺😌好味(但得一舊真係唔夠🥹)4️⃣雞油花雕蒸花蟹配陳村粉🌟必點Signature,花蟹大大隻、蟹鉗又啖啖肉,而陳村粉其實冇味😆一定要淋雞油食😉5️⃣魚米粥蝦籽象拔蚌個魚米粥整到好似湯咁,入口好順滑,而象拔蚌都足料。好味😋6️⃣大班樓酸辣甜蒜牛四味牛四味包括有牛肚、牛肋骨、牛筋及肥牛。我諗以道菜係最濃味😂好似高級版牛雜咁😃但當然好味🤤7️⃣豬皮櫻花蝦燉時菜我中意食菜心苗好嫩,再以上湯燉豬皮,再加入櫻花蝦調味,以道菜係食鮮味為主。8️⃣蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯個飯炒得乾身,係好味但普通🤣9️⃣甜品三味柚子雪糕|桂花糕|紅棗糕
1️⃣凍滷水花椒小吊桶釀土魷
因為有花椒,所以有點麻味,好味😋
2️⃣龍井菊花煙乳鴿
乳鴿蝦燻煙過,食落去仍散發著陣陣茶香,肉質鮮嫩
3️⃣炭火厚切叉燒
4️⃣雞油花雕蒸花蟹配陳村粉
5️⃣魚米粥蝦籽象拔蚌
個魚米粥整到好似湯咁,入口好順滑,而象拔蚌都足料。好味😋
6️⃣大班樓酸辣甜蒜牛四味
7️⃣豬皮櫻花蝦燉時菜
8️⃣蟹肉鮮蝦蝦乾蝦醬炒飯
個飯炒得乾身,係好味但普通🤣
9️⃣甜品三味
柚子雪糕|桂花糕|紅棗糕