2019-05-19 28 瀏覽
禮拜日旺角道天橋聚集了人來人往的行人和遠走他鄉的菲律賓姐姐,從天橋向下望,就見到個好搶眼嘅招牌,佢就係一條X腸粉行落天橋再認真睇吓知道係間潮式小館,而潮州菜係我鐘意嘅嘢,試新嘢嘅心態促使我行入呢間小店。餐牌唔複雜,就以下呢個牌面,簡單明了。我和朋友各自點咗一份潮式腸粉,仲有手打馬鮫魚丸,菜茶,海豐小米,扁實。呢個就係汕尾菜茶,原屬節日食品,亦有“添丁”之意。現成為某些潮汕餐館一味特色菜,由7種以上青菜,各种肉丁,蝦丁,菇粒,魷魚粒組成,再加上白雪雪的炒米及滾盪豬骨湯形成一道色,香,味俱全的菜式。呢個就係潮式腸粉加強版,除咗軟滑腸粉外,仲加啖啖好味嘅帝皇蟹柳及蠔仔。扁實,亦即係雲吞,潮式嘅餡係冇蝦㗎,記住吖。跟住就係我點嘅富豪級腸粉,内有栗米,菜脯同埋我喜歡嘅彈牙,鮮甜蟶子王。『海豐小米』别名薯粉餃,亦即係用薯粉包嘅餃子,餡就係由豬肉及大地魚组成,所以吃落有啖啖魚香味係汕尾,海豐地區代表性小食之一。

扁實,亦即係雲吞,潮式嘅餡係冇蝦㗎,記住吖。

係汕尾,海豐地區代表性小食之一。
  • 汕尾菜茶