2016-03-17
講到食意大利菜,不外乎意大利粉,Risotto,又或者Pizza。好似食嚟食去都係果D,難得嚟到由蘭桂坊搬到嚟西營盤嘅Va Bene,竟然發現意大利菜都可以搞搞新意思。搬咗去西營盤,可能冇中環咁貴租,地方闊落咗,樓底也高了,感覺比舊舖多咗一啲啲『潮』味。第一眼就見到醒神嘅open kitchen,不過坐響table seat又好似唔係好睇到廚師們嘅手勢有少少嘥咗。。 除咗Open Kitchen,餐廳仲有一個open bar,不過我不是很飲酒,所以問佢哋有冇Mocktail (因為drink menu冇),佢哋即刻話冇問題,仲推薦咗Virgin Morjito,Mocktail黎講算係OK,fresh得嚟味道也不錯。之後,佢哋又整咗strawberry milkshake同fruit punch俾我哋試,不過還是覺得杯Morjito最啱我口味。當然重點還是食物。Menu講真唔係超多選擇,有三個廚師推介,我哋就叫晒嚟試。先講下麵包籃,有三款麵包,不過不是特別出色。反而我鍾意佢哋裝橄欖油同醋嘅樽,metallic得嚟又帶點型格 Appertizer有佢哋推介嘅Potato Cream同S
Mushroom Soup香味非常濃郁,遠遠已經聞到嗰浸菇味。我覺得最好食係加咗啲脆脆米。