2021-11-29
去睇梅艷芳揀間音響效果好又正既圓方Premiere睇,順便響附近睇下有乜好嘢食。成日想去台灣去吾到,見到有間叫The Night Market,以為食泰國菜,原來係食台灣小菜,標榜不加味精,嗱嗱臨入去食啲嘢,入面環境好闊落,睇左餐牌有好多特式小菜揀,我哋叫左蟹肉小籠包、柯仔麵線、鹹蛋黃炒苦瓜、蔥油餅、百香果香橙梳打、燒仙草😂蟹肉小籠包$72~熱辣辣,皮薄餡靚,肉汁流晒出來👍鹹蛋黃炒苦瓜$92,勁香鹹蛋黃味,外脆內軟,一定要襯熱食蚵仔麵線$68芡汁吾係好稠好糊,反而鐘意佢清清地,自己加少許醋已經夠味。蔥油餅$45餡料足,流曬出嚟,啖啖香蔥味仲有去台灣必食甜品燒仙草$52,仙草相當滑順,搭配其他材料QQ的口感,又唔會好甜,可以再大碗啲就好😂整體而言,上菜速度快,以呢個地段、環境同質素,呢個價錢都唔算貴,今晚趕時間,仲有好多野未食下次再嚟試其他😋Delicious Taiwanese Cuisine~Crab Soup Dumplings~Baby oyster noodle soup~Taiwanese Scallion Pancakes~Golden salted egg bitter
蟹肉小籠包$72~熱辣辣,皮薄餡靚,肉汁流晒出來👍
鹹蛋黃炒苦瓜$92,勁香鹹蛋黃味,外脆內軟,一定要襯熱食
蔥油餅$45餡料足,流曬出嚟,啖啖香蔥味
Delicious Taiwanese Cuisine
~Crab Soup Dumplings
~Baby oyster noodle soup
~Taiwanese Scallion Pancakes
~Golden salted egg bitter melon
-Sweet grass jelly soup (cold)
-passion fruit and orange soda
🏨:The Night Market (LEMENTS圓方)
地址:香港尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028A舖