Kuro走到銅鑼灣登龍街,食肆林立,很少會走到樓上的食肆。不過今天朋友特意邀請我到登龍街,走到金朝陽中心的樓上,品嚐一餐充滿誠意的日本菜。甫走進餐廳,被天花板上的別緻吊燈吸引着,餐廳樓底很高,以黑色做主調,難怪餐廳的中文字——「黑」。。門口的一旁,能夠看到壽司師傅,正在準備刺身食物呢。餐桌之間也不算太密集,我和朋友比安排坐窗旁,景色雖然不算很優美,但是看到窗外的景物也覺得心曠神怡呢!Black x gold set 前菜:火焰三文魚輕燒佐蒜香汁兩件的三文魚排得整齊,非常精緻,表面經過輕微的火槍燒過,燒得剛好不會令太乾,令三文魚有不同的口感。刺身:黑金系列——黑彩虹食日本嘢當然賣相會加分, 但係新鮮亦都十分重要。 稍微用配菜去提升食物嘅新鮮,令到主角更加突出,呢個感覺真係意想不到。刺身會以這樣特別的賣相呈上,實在驚喜。這個刺身十足一個藝術品似的,廚師利用墨魚汁在白色的碟上畫成不同的花紋,中間點綴了紅頭汁、黃芥末、波菜汁,這賣相已經為刺身增添了不少分數。新鮮Wasabi磨成茸再加上特製醋汁,比一般嘅較稀身,中和左一種辣味,較容易入口。拖羅係我最鍾意嘅刺身之一,油香四溢,入口即溶。牡丹蝦非常
Kuro

Black x gold set
前菜:火焰三文魚輕燒佐蒜香汁

刺身:黑金系列——黑彩虹

拖羅係我最鍾意嘅刺身之一,油香四溢,入口即溶。牡丹蝦非常巨型,比手指還要長,肉厚而且新鮮彈牙,鮮味十足。

海膽的份量雖然不多,但配合紫蘇葉,有了一個全新的感覺,口腔中有着不同味道的衝擊,紫蘇葉獨有的香味原來和海膽的鮮味是如此配合的,個人應為海膽這樣的配搭比平常吃到的紫菜更可口呢。

刺身最重要就是新鮮,越簡單越能吃出刺身的鮮味。除了刺身,所有的配菜也非常新鮮,這是一個令人可以吃掉所有食材的刺身拼盤,一點也不浪費,而且伴碟的海草也是非常的新鮮,平時好少食刺身下面嘅海草因為覺得總是怪怪的味道。

今次食咗好多海草,應該歸功於刺身係特別新鮮,海草絕對冇混入刺身嘅魚腥味,絕對值得一讚。

天婦羅:
黑金系列——流心膽
南瓜、番薯、茄瓜、紫菜海膽包
日本天婦羅都會覺得好似配角一樣, 但呢間餐廳的天婦羅好有水準,每一件都好好味!

還有一個措手不及,原來紫菜包住係海膽。 下次再食建議大家食咗紫菜包住嘅海膽先。現在終於明白,為什麼這個天婦羅叫做流心膽。就是一咬下去,海膽會流出來的意思呢。
天婦羅嘅粉漿係好重要, 薄得黎要包到食物,炸完之後又要脆。 就算只係蔬菜,我都覺得好好味。 茄子剛剛好沒有太多油份。 番薯係僅僅熟,粉粉的。 南瓜乾身,又甜又夠粉,最怕南瓜入面充滿水分。南瓜非常清甜,茄子令人驚喜,外皮依然保留一種香脆,但茄子又不會太林。

食事:
越前蟹釜飯
蟹肉蟹膏撈飯,正!這個飯份量雖小,但吃完之後還是覺得10分飽肚。先吃第一口,覺得味道較淡。當蟹膏蟹肉和飯伴勻之後,蟹肉蟹膏的鮮味立即湧現,故建議食之前將所有食材混合,之後大啖大啖咁食就最滿足。 蟹肉新鮮, 份量好足夠每一啖都食到有蟹肉味。

蟹肉味道本身比較淡,配一個加左味道嘅飯就剛剛好!整個飯的配搭相當平衡,整個飯的味道10分平衡,賣相味道均不錯。

甘物:
黑豆胡麻牛乳
配沖繩黑豆
呢間餐廳真係好喜歡用黑色去貫穿全個食物嘅主題。 牛乳布甸可以creamy啲,因為我鍾意牛奶味。 甜到方面就十分個人化我個人比較喜歡小甜, 這個牛乳布甸對我來說有點略甜。