2021-05-29
❀ jean may #灣仔 ❀❗️剛開張至今仍人氣爆燈 粉綠色法國小餐館❗️——————————————————位於灣仔小巷內,一間人氣爆燈嘅法國小餐館🔥剛開張至今經常爆滿,Book位大約要預早成個月(可以WhatsApp book位)。餐廳用咗清新嘅粉綠色裝修,非常奪目,內裏裝修簡約純樸,主要用木嘅家具,有種法國小家庭嘅感覺,餐廳嘅名稱亦係已店主嫲嫲為名✨亦吻合餐廳食品嘅路線,主打簡單、相對平民價錢嘅法國菜。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 麵包同大部份較高級嘅西餐一樣,會預先上麵包。呢度提供嘅係經典法包🥖口感唔會太硬,而且麵粉香氣好重。加埋奶香十足嘅牛油一齊食唔錯。. ☞ Crispy Ox Tongue $56 (4.2/5)當日special,價錢逐件逐件計。我哋嗌左一件試吓,味道口感其實好似炸豬扒,不過牛脷就更加淋,而且更有油香。配上佢嘅香草醬,係幾好食!不過我覺得貴咗少少🤏。.☞ Steak Tartare $178 (4/5)個個必點嘅菜式,加入左啲醃酸瓜,同埋橙黃色嘅蛋黃,一睇樣就知係呢間餐廳出品。都係嗰句,Tartare係我心目中都係一道經典但係味道變化唔會太大嘅菜式,好少會好難食🙈。
❗️剛開張至今仍人氣爆燈 粉綠色法國小餐館❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 麵包
同大部份較高級嘅西餐一樣,會預先上麵包。
呢度提供嘅係經典法包🥖口感唔會太硬,而且麵粉香氣好重。
加埋奶香十足嘅牛油一齊食唔錯。
當日special,價錢逐件逐件計。
配上佢嘅香草醬,係幾好食!
不過我覺得貴咗少少🤏。
☞ Steak Tartare $178 (4/5)
呢間算係有少少變化,有啲酸瓜令到味道酸酸地咁,而且加咗黑胡椒,所以後勁會有少少辣。
醬汁比起一般嘅tartare多,所以口感會更creamy,加埋香脆嘅蜜糖脆麵包片一齊食唔錯,但係就會有少少蓋過牛肉嘅味道,易會容易膩,另外覺得多啲麵包片會更加好😶。
☞ Duck a l’Orange $338 (4/5)
另一道signature🦆!
覺得實物比圖大,本身諗住唔會夠飽,但都還好。
揀咗medium rare,粉嫩色好靚,一啲血水都冇,不過口感冇我望落去咁腍🙈但勝在鴨羶味好強,有種食緊中式燒味嘅感覺。
表面嘅鴨皮唔係香脆,但就增添少少油脂香。
最欣賞係個醬汁,好似紅酒汁咁,但係多咗浸甜味,配上醃製咗嘅香蔥,同埋多汁嘅橙肉,味道係唔錯😆。
不過睇返以往嘅圖片,發現佢哋嘅醬汁好似定期都有轉換,之前好似多一pat mashed。
☞ Sticky Date Pudding $108 (4.2/5)
本身唔諗住嗌,但後來睇睇下發現極多人推薦,好彩有叫到,我覺得係成餐最出色😆!
口感有少少似中式蒸糕,棗味突出得來唔會覺得奇怪。
配上caramel,望落去好似好多,驚會好甜,但入口又覺得剛剛好,最終仲一滴不漏!
配埋面頭奶香十足嘅clotted cream,絕對將成個pudding味道昇華😋。
☞ Dark Chocolate and Hazelnut Delice, Creme Frache $108 (3.9/5)
見佢係喺Special menu上所以一試,但就有啲後悔🙈。
同生朱古力差唔多,係幾濃但冇乜特別。
只係最底加上榛子粒同埋粟米片,增添少少香脆。
☞ Honey Madeleine $18 (4/5)
另一個人人必叫嘅甜品,見佢平平哋所以一試。
即叫即焗,保證口感外脆內軟熟!
而且滲透淡淡的蜜糖香氣,算唔錯👌🏻。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.3/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
大致上味道不過不失,但始終好評咁多,令我期望較高,但結果又冇想像中咁特別🤨亦唔係食過最深刻嘅法國小餐館(個人比較推boullion)。不過服務態度算唔錯,提提有興趣想試嘅就記住預先book位,最起碼都要早幾個禮拜先book到㗎。