2009-06-04
功夫雞 (半隻)--廣告標榜 -- 肉鮮, 味濃, 脂肪少 ------> 但食完後覺得無什麼特別, 好普通. 跟大家樂以往的雞一樣味道, 都是雪藏雞, 肉味淡, 仍有不少脂肪--廣告標榜 -- 原隻雞放入以乾葱, 八角, 香茅, 南薑等秘製上湯等浸製 ------> 可惜食不出有這些香料的味道--蒜油雞湯蒸飯: 始終出面海南雞店的雞油飯好食d, 這兒的蒜油雞湯不夠味--三色醬: 其中黑醬油味道不討好, 味道跟正宗相差好遠總括而言, 無論雞與油飯都無海南風味, 若以普通白切雞來講, 肉質尚算ok 巴東牛肉--巴東牛肉原來份量好少--個醬超濃 -- 黃薑, 咖喱, 椰汁, 香茅, 金不換 ---> 的確惹味, 好有東南亞風味 --廣告寫住 "牛肋條肉", 發覺有筋的部份好少, 大部份都係牛腩, 全部都炆煮到好稔, 可惜份量的確少, 基本上係唔夠餸--蝦餅春卷: 若食慣九龍城泰國菜的, 就覺得這兒一點兒也不好吃, 而且個汁(好似青檸+魚露)又少到.......都係大家樂之前推出的咖喱牛腩好食d及抵食d
--三色醬: 其中黑醬油味道不討好, 味道跟正宗相差好遠
巴東牛肉
--巴東牛肉原來份量好少