2021-12-11
食過omakase真係番唔到轉到🙊 今次帶埋屋企人去到尖沙咀SuSoShu慶祝生日🎂 我地揀左有十道菜既献主,SuSoShu有別於傳統omakase,每道菜都加入左唔少創新既元素,為客人帶來新鮮感🤓 為大家介紹下先‼️献主 $1480/位 (2位起)海老他他脆筒盆栽造型真係好可愛🪴仲插住枝豉油,好似淋花咁🤣 爽脆既紫菜包住芝士、山葵漬、天婦羅脆脆、番茄、炸蝦腳、甜蝦他他🦐 食落有多重口感,味道十分鮮甜😋白子·刺身/天婦羅睇落好似一片雲☁️ 既白子係魚既精巢,大家放心,從來唔鍾意食魚既我都覺得完全唔腥‼️白子刺身更加突顯幼滑同細膩既口感,配上酸汁➕柚子汁,酸酸甜甜好開胃🙂白子天婦羅既外皮薄脆,内裡滑嫩,入口即化🤩 如此幼細既刺身要整成天婦羅,更顯廚師功架💪🏻呼子魷魚燒賣原來依道菜係佐賀呼子既名物😎 產自呼子既魷魚又煙韌又鮮甜🤤 一條條魷魚包裹住日本豚肉配上洋蔥整成既燒賣,鮮味十足💯 自家製豉油放係富士山🗻小碟上,慢慢欣賞,別有一番風味😌時令壽司 四貫金目鯛: 輕輕燒過表面好香,肉質細膩,味道鮮美😋秋刀魚: 秋冬季節既秋刀魚最肥美,滿口魚油香,正‼️中吞拿魚腩: 入口即溶,脂肪豐厚,極肥美呀🐟 右
献主 $1480/位 (2位起)
海老他他脆筒
白子·刺身/天婦羅
呼子魷魚燒賣
時令壽司 四貫
金目鯛: 輕輕燒過表面好香,肉質細膩,味道鮮美😋
秋刀魚: 秋冬季節既秋刀魚最肥美,滿口魚油香,正‼️
中吞拿魚腩: 入口即溶,脂肪豐厚,極肥美呀🐟
右口魚: 右口魚bb肥美過左口魚,經火炙後更加迫出魚油,太正啦☺️
鮟康魚肝
有別於一般煮法,鮟康魚肝用3.6牛奶浸過,所以口感特別幼滑,仲一啲都唔腥🤓 配上酸汁啫喱,好醒胃🤩
究極海膽
到我最期待既一道: 究極海膽😎 浜中產出既海膽,味道濃厚甘甜,回甘強👍 包紫菜食依個份量既海膽,真係味覺上既享受🤘
松葉蟹甲羅燒
甲羅燒係日本傳統既濱燒美食,濱燒係指海岸旁邊用爐火將海產燒熟🔥 除左松葉蟹肉、蟹膏,仲有鵪鶉蛋同葱粒😋 即刻係客人面前係小火爐上烤熱同攪勻,過程已經聞到好香既🦀味🤩 食落鮮甜味更加濃郁,鐘意食蟹🦀既你一定不能錯過😎
時令酢物
食完相對比較濃味既松葉蟹甲羅燒,依個柚子啫喱可以幫忙清一清味蕾😌 飲之前要大力搖勻樽仔內既啫喱,酸酸甜甜好清新👍
特製和王和牛壽喜燒
有別於一般偏甜既壽喜燒,依道菜加左山椒油🌶 食落開頭覺得涼浸浸,之後就感到條脷有啲麻痺🤪 好特別既感覺‼️即場加入蛋汁,令到本身已經好嫩滑既和王和牛,口感更滑溜💯
櫻花蝦粉蕎麥麵
好少見既十割蕎麥麵,即100% 蕎麥,食落真係超彈牙😬 櫻花蝦整乾左後炒香再打碎,製成櫻花蝦粉,同蕎麥麵一齊食好香口😙
夜空寒天
最後一道菜係勁靚既甜品,上層係用氣泡清酒整成,下層以碟豆花同檸檬🍋製成,兩層中間既漸變色真係超級靚🤩 依個甜品絕對係好考手工,氣泡凝固既時間要調較得剛剛好,先可以飄浮係中間,靚到好似一件藝術品😻 食落口感好Q彈,仲有淡淡檸檬清香同清酒香氣👍