2023-05-29
醉胡爐其實都去過好幾次,約腳食飯又想打邊爐通常都會揀呢度,地點好似遠少少,其實都只係近韓國街呢邊,舒服好坐,仲可以book包廂,私隱度高。➤胡椒豬肚花膠雞湯頭勁甜!湯底預先放入豬肚 咸菜,唔油亦好甜,未打邊爐都已經比我飲咗兩碗。雞同埋花膠係另外上菜,煮到大概七成熟,輕輕煮幾分鐘就一定包嫩,而花膠亦都唔會溶晒。最緊要冇落味精,好真材實料,因為全日食完我都唔覺得口渴。➤胡爐十二道牛盛盒擺盤好靚仔,打卡一流😂。份量夠哂4人份量,可以一次食晒12款牛。十二中,有赤身亦有和牛,想食牛味濃定係油脂重嘅都有。當中有啲係小見嘅,坑爪 邊爪,坑爪係牛既前胸,肋骨間既牛柳,有啲似牛腩。邊爪,牛腩邊肌肉,爽口得嚟有油脂。如果講油脂咁最重,最淋身一定係飛驒牛 ,牛頸脊嘅肉味最濃。如果最鍾意食,反而係牛舌同埋花雕牛,單點嘅話一定揀佢!➤五寶丸拼盤佢哋嘅丸全部都係手打,如果想每款都試吓,真係嗌呢個。其實都好好食,最驚喜係梅菜肉丸,超彈牙,加埋甜甜地嘅梅菜感覺好得意。另外松露墨魚丸好香黑松露味,蝦丸牛肉丸水準之上。➤五寶餃拼盤 另外都有私下佢哋嘅餃子,全部都係自家製,有韭菜餃 豚肉餃 雲吞,另外有特別嘅松露蟹肉餃,
➤胡椒豬肚花膠雞
最緊要冇落味精,好真材實料,因為全日食完我都唔覺得口渴。
➤胡爐十二道牛盛盒
➤五寶丸拼盤
➤五寶餃拼盤
另外都有私下佢哋嘅餃子,全部都係自家製,有韭菜餃 豚肉餃 雲吞,另外有特別嘅松露蟹肉餃, XO醬蝦餃,每款都唔同包法,最鍾意食喺XO醬嗰款,好爽口而且帶xo 嘅辣。
➤蔬菜籃
➤竹蔗茅根/荔枝梳打
已經過咗任飲任食嘅年紀,有陣時真係想坐得舒舒服服食啲靚啲嘅嘢,都幫襯過好幾次,每次都冇令我失望,價錢雖然唔係平,但係一定有質素保證,每次都食得好開心。