2023-02-23 47 瀏覽
呢間餐廳隱藏喺海味街,裝潢算幾有情調,樓底兩層高,空間感十足,加埋壁畫+柔和燈光都幾有 feel,鬧市中搵到個舒服寧靜既用餐環境真係唔錯 ( ˘ ³˘).✔ 𝐒𝐨𝐮𝐩 // $68蘑菇湯味道超濃郁,有好多粒粒蘑菇。加咗少少橄欖油,口感更滑溜。✔✔ 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 // $378 (6pcs) $768 (12pcs)重點當然係蠔!星期日至三 order 一打送半打,一共 18 隻蠔 ( ⋅֊⋅ )‎و 每日精選 4-6 款到港,店員建議逆時針方向由淡至濃食。特別留意每隻蠔既帶子位都已經好貼心咁切開左,可以輕鬆食到完整既生蠔。除左 Gilladeau,其他蠔都係劃一收費 $65。生蠔可以配檸檬汁 / 洋蔥酸汁,檸檬好細心用隔網袋住,洋蔥紅酒醋係餐廳自製,個人偏好加檸檬汁,可以試到最原始既味道。♢ 𝘚𝘢𝘭𝘥𝘢𝘯𝘩𝘢 𝘉𝘢𝘺 𝘖𝘺𝘴𝘵𝘦𝘳, 𝘚𝘰𝘶𝘵𝘩 𝘈𝘧𝘳𝘪𝘤𝘢 🇿🇦 肉質 creamy 幾厚肉。 海水味淡,味道清甜,帶青瓜味 好 refreshing♢ 𝘚𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘦𝘭𝘭𝘦, 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘤𝘦 🇫🇷 來自法國西南部Marennes-Oléron海域, 肉質清爽飽滿,味道比較
✔ 𝐒𝐨𝐮𝐩 // $68
蘑菇湯味道超濃郁,有好多粒粒蘑菇。
加咗少少橄欖油,口感更滑溜。

肉質 creamy 幾厚肉。
海水味淡,味道清甜,帶青瓜味 好 refreshing
♢ 𝘚𝘦𝘯𝘵𝘪𝘯𝘦𝘭𝘭𝘦, 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘤𝘦 🇫🇷
來自法國西南部Marennes-Oléron海域,
肉質清爽飽滿,味道比較清淡鮮甜,咸度適中,
但我食唔出傳說中既果仁香 ꉂ(´꒳` )
♢ 𝘙𝘰𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘓𝘢𝘮𝘣𝘦𝘳𝘵, 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘤𝘦 🇫🇷
被譽為法國藍寶石,肉質肥厚,
比 Sentinelle 再咸少少,一入口已經食到好重礦物味。
♢ 𝘈𝘯𝘤𝘦𝘭𝘪𝘯, 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘤𝘦 🇫🇷
來自法國南部,裙邊和蠔身比較爽滑。
海水味比 Roland Lambert 濃郁,但鮮味同樣好出,
蠔味我覺得係五款中最濃。
♢ 𝘖𝘴𝘵𝘳𝘢 𝘙𝘦𝘨𝘢𝘭, 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘤𝘦 🇮🇪 🇫🇷
原本係愛爾蘭西北部既蠔 ,再轉到法國 Brittany 養殖,
係皇室指定生蠔。蠔肉最肥美,口感絲滑。
海水味係五款中最濃郁,aftertaste 好持久帶甘甜。

✔✔ 原 味 脆 香 雞 翼 // $88
想講除左蠔,最好食居然係雞翼 (˶°⌓°˶) 好想食到想 encore 多一碟 ♡⸝⸝ 雞翼超大隻,炸至外層香脆而唔油膩,內裡嫩滑 juicy。

✔ 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 // $168
正宗用蛋汁煮嘅金黃色卡邦尼,超級 creamy 極有蛋香+芝士香,加上表面香口嘅 panchetta 碎更鹹香。
意粉口感 al dente,同埋係捲好一份份擺盤,方便 share。

✘ 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 龍 蝦 意 大 利 飯 // $338
造形吸睛,大大隻龍蝦岩嗮打卡,已經開半方便食用。店員提示將龍蝦頭既膏刮出黎同飯撈埋一齊食會更香口。龍蝦肉鹹香鮮味,可惜肉質太結實唔爽彈 °-° 飯粒唔知係咪攤涼左所以硬左 (雖然已經係後上)
- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.