2019-02-14
話說有次過海要去中環食lunch,唔知食乜好?!即刻上果個成日有折扣嘅app睇下,見到有間嘢40% off,仲喺蘭桂芳附近藝穗會對面,一於去試吓!由於我遲到,朋友V一早到咗,佢睇過set lunch menu 之後決定散叫 (因為個app講明set 同drinks 唔屬折扣範圍之內),但後尾我睇到原來set lunch menu 同我哋散叫嘅菜式9成一樣,價錢亦都係差無幾,結論係~lunch 嚟食唔會慳好多!餐廳環境裝修係一間bar,餐廳另一邊有個小舞台同已經set 好嘅鼓,晚上應該經常有現場Band 演奏!相信呢區主要收入來源都係夜晚,下晝呢d時間都係幫補吓,所以今日成間餐廳得我哋兩個包場!哈哈哈!侍應好快遞上自家製麵包+橄欖油,味道都唔錯!蘑菇忌廉湯叫咗一份蘑菇湯可以分開兩碗上,質地偏稀,但好香蘑菇味,質地又唔杰,仲有佢中間有堆泡,面頭灑左d蔥粒,中間紅色果d粉唔知係乜,不過顏色好靚,溝埋晒又幾好味!另外仲有條炸麵條,係完全無味道!硬得嚟又唔鬆化,麻麻哋!Chitarra叫咗個蟹肉、菠菜嘅意粉,應該係餐廳加入咗墨魚汁自家制嘅手工意粉,雖然個樣黑蚊蚊,但麵質好有口感又彈牙,係我鐘意果
侍應好快遞上自家製麵包+橄欖油,味道都唔錯!
蘑菇忌廉湯
叫咗個蟹肉、菠菜嘅意粉,應該係餐廳加入咗墨魚汁自家制嘅手工意粉,雖然個樣黑蚊蚊,但麵質好有口感又彈牙,係我鐘意果種意粉質地!而且加咗龍蝦汁配蟹肉,特別鮮味,蟹肉份量又夠多,意粉粗粗可以掛到好多汁,連埋蟹肉同龍蝦汁撈勻食,超好味!
Grilled USDA Prime Ribeye with Bone Morrow
第一次食牛骨髓,好似太油膩,不過我由開始喺大陸返工開始,愛上咗食豬筒骨,鍾意啜豬骨入面d骨髓,但牛骨髓就真係第一次見有得食!
肉眼扒叫咗7成熟 (因為我唔食咁生),所以燒得比較乾,上面果舊蒜香牛油,配埋件扒都幾香!
Sides- Sauteed Mushroom
正常無乜特別。