2019-09-06
呢次我地黎到既餐廳叫北海道食堂 顧名思義係食日本菜 但啲菜式不單止限於北海道 皆因我地都見到有大阪燒之類既食物以宜家香港既物價 晚市黎講 就咁睇餐牌都算抵食環境都幾乾淨舒適 係我鍾意既風格 裝修主要用木材 再加上一啲色彩元素做裝飾 唔錯上菜啦 第一道係松葉蟹肉足两三文魚籽爆丼 蟹肉唔算多 但勝在三文魚籽好新鮮 啖啖魚籽 仲有少少海水味 正第二道係陶板炭火燒燒 甜甜咸咸咁 十分惹味 送飯一流 同埋肉量都幾多 唔洗驚唔夠飽黎個高炒合照先 個set都幾抵食 不得不提 個茶碗蒸睇落平平無奇 但其實佢係又滑又香蛋味最後兩道係鐵板比目魚扒同豚平燒 話說我係第一次食比目魚 感覺唔錯 好有魚味 夠哂油脂 塊皮仲脆卜卜添 而個豚平燒 我就覺得麻麻 可能我唔算好鍾意食蛋 但愛雞蛋既朋友仔不仿一試 幾特別最後埋單$403已加一 以呢到既環境同食物質素 認真唔算貴 可再試
以宜家香港既物價 晚市黎講 就咁睇餐牌都算抵食