Superdon位於銅鑼灣駱克道,由在地鐵站一出過條馬路就到,而且又係日資購物商場附近, 位置便利。果日買完化妝品, 唔想係商場入面同人逼, 係openrice search, 見superdon 好評都幾多, 就試下係真唔係。今次叫左個自選丼,揀左3款刺身分別係北海道馬糞海膽、甜蝦同帆立貝先講賣相, 北海道馬糞海膽呈橙色, ,海膽鋪滿飯面真係好吸引日本空運到港, 味道鮮甜濃郁, 帶少少甘甜肥美,豐厚滑順的口感入口即化甜蝦鮮甜, 甜味突出,而且肉厚,蝦味也濃帆立貝口感彈牙鮮味, 肉質鮮甜, 表面有光澤,而且帶子味濃郁加上檸檬增加層次感,整個丼飯清新不少。唯一美中不足的是如果雪味再少一點會更好自家磨的芥末, 食落去有點粗身, 但卻是新鮮的象徵。鹽燒和牛粒串和牛粒油香滿溢, 鬆軟可口, 肉質軟滑。 簡單地以鹽調味, 更能讓食到和牛肉的真味。唯一要彈的是如果份量再多一點感覺會更值。

今次叫左個自選丼,揀左3款刺身
分別係北海道馬糞海膽、甜蝦同帆立貝

北海道馬糞海膽、甜蝦同帆立貝丼

甜蝦鮮甜, 甜味突出,而且肉厚,蝦味也濃
帆立貝口感彈牙鮮味, 肉質鮮甜, 表面有光澤,
北海道馬糞海膽、甜蝦同帆立貝丼

而且帶子味濃郁加上檸檬增加層次感,整個丼飯清新不少。
唯一美中不足的是如果雪味再少一點會更好
北海道馬糞海膽、甜蝦同帆立貝丼

自家磨的芥末, 食落去有點粗身, 但卻是新鮮的象徵。

鹽燒和牛粒串

和牛粒油香滿溢, 鬆軟可口, 肉質軟滑。
鹽燒和牛粒串

簡單地以鹽調味, 更能讓食到和牛肉的真味。
唯一要彈的是如果份量再多一點感覺會更值。