2021-11-13 5259 瀏覽
星期五晚約fd食飯揀咗就腳嘅東寶小館,預早咗一個禮拜打電話去book枱,好好彩順利book到幾年前嚟幫襯過,淨係記得食過避風塘炒蟹幾好味,其他就無乜印象。一坐低未點菜首先嗌啤酒飲先。風沙雞係招牌菜,所以叫咗半隻試下。雞皮上色均勻,皮下脂肪唔多食落薄而脆雞肉嫩滑有雞味,用上新鮮雞果然係好味啲粉絲蝦煲以超大嘅煲上枱,估唔到個煲咁大望到有咁多芫茜幾開心侍應呀姐撈粉絲之前問我哋使唔使相機食先,等我哋影完先撈個粉絲。大蝦有飯碗咁大隻,蝦肉結實彈牙。粉絲有鑊氣得嚟唔油膩,而且用上大量蔥蒜起鑊,非常惹味嚟大排檔又點少得椒鹽鮮魷!炸到金黃色嘅鮮魷賣相好靚鮮魷表面薄薄嘅炸漿口感酥脆,椒鹽調味適中送啤酒一流蝦醬通菜好有鑊氣,蝦醬味香濃,通菜幼嫩完全無渣。見到特別推介有炸榴槤,所以都叫咗份試下。一份有十粒都幾多。原來係用雲吞片包住榴槤蓉拎去炸熱辣辣嘅榴槤餡好好味,但個皮食落係腍,可能因為榴槤蓉浸濕個皮整體嚟講食物有水準,以大排檔嚟講價錢偏貴,但勝在食材新鮮。缺點係坐得好迫唔舒服,四個人先得一張細圓枱,嗌多兩個餸都擺唔晒,但食得大排檔都預咗。

2061 瀏覽

一坐低未點菜首先嗌啤酒飲先。

風沙雞

雞肉嫩滑有雞味,用上新鮮雞果然係好味啲

粉絲蝦煲

粉絲蝦煲以超大嘅煲上枱,估唔到個煲咁大
望到有咁多芫茜幾開心

椒鹽鮮魷

嚟大排檔又點少得椒鹽鮮魷!炸到金黃色嘅鮮魷賣相好靚
鮮魷表面薄薄嘅炸漿口感酥脆,椒鹽調味適中送啤酒一流

蝦醬炒通菜

蝦醬通菜好有鑊氣,蝦醬味香濃,通菜幼嫩完全無渣。

炸榴槤

風沙雞