2023-12-31
今次行過北角附近,朋友推介話有間好食嘅湯圓店,就話唔試唔得啦😉!一入門口就聞到陣陣薑香,心諗:好嘢來喇!擺喺面前嘅鴛鴦湯圓流啲仲緊鼻涕咁,尤其係黑芝麻嗰隻🎱,淋啲芝麻香味,真係過癮到喺耳畔邊嗌靚聲咁!啖啖輕咬,流心芝麻餡呀,簡直係燈籠閃吓咁嘅驚喜🎉!個湯圓皮又滑又彈牙,咩嘢痴牙啲,喺度過時!旁邊嗰碗花生湯圓就算喇,味道平平,得個口感OK,不過比起黑芝麻就差遠喇。我仲試咗枝果皮蓮子百合紅豆沙,豉豉黐黐咁,紅豆沙醇厚,不過就唔夠甜,可能系要配合湯圓食,味道會更出色。食落去,湯圓、薑水同紅豆沙湊一齊,真系暖笠笠嘅舒服,尤其系冬天,食碗熱辣辣嘅湯圓真系嘆為觀止!😍店內人多得滯,等嘢食嘅時候真系心急如焚,建議佢地可以整理下,等客人候食時可以更有秩序啲。總括來講,來到北角,今次嗰碗湯圓,絕對系一個唔錯嘅選擇,值得再試!👍🥣👌