2024-05-23
📌 金樂軒雞煲魚鍋 - 北角和富道114號康華大廈地下C3號舖🗓(22/5) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:今日係北角收工約左朋友食晚飯,住個區嘅同事介紹過呢間餐廳嘅雞煲,出色之外仲好抵食,所以就嚟試試佢d雞煲。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳除左雞煲之外,仲有羊腩煲/魚鍋/豬骨煲/牛排煲等,總共有16款咁多,而且仲有唔少大排檔小炒/小菜/小食選擇,而家等我同大家講下🥘味道先。🥘老重慶奇味雞煲(小)$1️⃣8️⃣8️⃣ - 因為得兩個人食,又想食其實小炒,所以只係叫左個小煲,但份量一d都唔小,起碼足夠3~4個人食。味道就揀左bb辣,佢醬汁係自家調製,認真唔錯,香辣中帶少少甜味,雞除左份量多之外仲幾新鮮,配料仲有洋蔥/冬菇/豆卜等等。鮑魚$3️⃣8️⃣/隻 - 因為個雞煲汁太好味,所以就特登叫左兩隻新鮮鮑魚加落個雞煲度,鮑魚除左新鮮外,size都幾大,而且處理得好乾淨。🦑椒鹽鮮魷$9️⃣8️⃣ - 因為大排檔小炒都出名,又點可以唔食椒鹽鮮魷,佢地個水準真係唔錯,炸得香脆又唔會太油,椒鹽惹味再加上炸蒜,無得彈。🐮汁燒什菌牛頸脊$1️⃣4️⃣8️⃣ - 呢個小菜係同事推介必食,成個餸都好夠鑊氣,上枱熱辣辣,什菌好
🗓(22/5) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐮汁燒什菌牛頸脊$1️⃣4️⃣8️⃣ - 呢個小菜係同事推介必食,成個餸都好夠鑊氣,上枱熱辣辣,什菌好香菇菌味,牛頸脊肉質腍滑牛味重。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 飲品除左啤酒之外,仲有汽水/烏龍茶/檸茶/奶茶/竹蔗茅根等等,我地兩個人就叫左小渣竹蔗茅根,入面好足料,而且小渣已經好大壼,都幾抵飲。
🍽環境:餐廳地方就唔算大,但都叫做光猛乾淨,除左大枱之左都仲有幾張卡位,坐得都算鬆動舒服。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:職員服務態度幾好,而且有禮貌,可能都係做開街坊生意,所以比人感覺係親切。
💰💸價錢:兩個人除左雞煲同海鮮外,仲叫左2個小菜同飲品,份量絕對可以夠3~4個人食,計埋加一埋單都只係$6️⃣0️⃣0️⃣,價錢係合理的。
🐲💬總結:整體感覺同食物質素都唔錯,價錢又唔貴,都值得推介。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍