2021-06-30 1003 瀏覽
今日喺北角上堂,放學過咗去「一田」逛下,行完就順手去附近買個飯返屋企食。喺商場正門旁邊見到有間台式餐廳,睇咗門口餐牌,食物選項都幾豐富,有牛肉湯麵、台式便當、乾拌麵、湯品、麵線、台式小吃、甜點,見啲午餐同下午茶餐都幾啱我心水,一於試下。點咗個好康午餐:醬油豬軟骨滷肉便當 ($65)、下午時光:牛肉香蔥手抓捲餅 ($40) 同 台式小香腸 ($15),外賣每個套餐加 $2、小吃每盒加 $2。一向都好鍾意食豬軟骨,貪佢軟腍又夠入味,呢度亦做得很有水準,入口脆而不硬,夠鬆化又唔油膩。滷肉味道亦唔錯,鹹甜有序,配埋隻滷蛋,口感豐富,下飯一流!另外個牛肉香蔥手抓捲餅亦頗有驚喜,雖然拎到返屋企先至食,但係外層嘅餅皮仍然酥香脆口,而且入面嘅餡料都幾飽滿,除咗椰菜、香蔥外,還有大大塊已切片嘅牛腱肉,滋味滿足。小香腸的的骰骰,外皮好脆,而且肉味非常香濃,入口帶點甜味。兩個餐都免費跟熱飲一杯,點咗台式奶茶同杏仁茶,奶茶質感好滑溜,茶味濃、奶味香;杏仁茶不過甜,而且飲落有好重杏仁味,也不俗。
小香腸的的骰骰,外皮好脆,而且肉味非常香濃,入口帶點甜味。
外賣自取