2016-03-24 558 瀏覽
應長輩推介,週一收工後同契妹落咗去北角,一試有墨魚汁pizza食o既「Villa Villa」 。小店牆上簡單貼出招牌菜式o既相片及粉筆圖字,雖然座位唔多,不過勝在樓底高,服務生態度溫婉有禮,感覺都好輕鬆佗佻,寬廣舒適。 第一眼望落飲品餐牌就俾小肥見到一味同食店同名o既雞尾酒,咁當然係要叫黎飲啦 !Villa Villa($69):雞尾酒以Baileys酒及法國朱古力溝製,其朱古力味醇厚甜美。唔知視覺效果會唔會影響到口感呢,望著杯內超圓o既冰球飲,酒品好似越飲越香滑咁,真係好神奇 。話明要黎試墨汁pizza,唔洗多諗就揀咗個夏威夷批食。因為pizza屬薄批,哥哥仔就建議我地加多個意粉,契妹就點咗個每日限量供應o既自家製意大利雲吞。自家製意大利香草麵包配野菜沙律:原來意大利雲吞屬晚市套餐項目之一,每客均附送麵包及沙律。新鮮烘出o既自家製香草麵包不但暖手,包品皮層香脆,包心更為清香鬆軟,超好味 !自家製煙燻芝士帆立貝意大利雲吞($188):意大利雲吞質感軟腍,意外地其煙燻味同芝士味都頗為輕巧,不過最 都係雲吞面嗰幾隻香嫩幼滑o既帶子。夏威夷薄餅,墨魚汁薄餅底($88):熱辣辣
Villa Villa
話明要黎試墨汁pizza,唔洗多諗就揀咗個夏威夷批食。
自家製意大利香草麵包配野菜沙律
都係雲吞面嗰幾隻香嫩幼滑o既帶子。
自家製煙燻芝士帆立貝意大利雲吞
夏威夷薄餅,墨魚汁薄餅底($88):熱辣辣o既pizza又薄又脆,用上墨魚汁烤製o既餅底呈炭灰色,配搭外貌都好得意。
夏威夷薄餅,墨魚汁薄餅底
脆卜卜o既薄餅面塗滿半溶香軟o既芝士,加上清新清甜o既菠蘿同香口o既火腿,美味非常。
夏威夷薄餅,墨魚汁薄餅底
「Villa Villa」雖店舖細小,但廚房創意無限,自家製o既包品菜式新穎討好,實屬有心食店也
2016-03-21
Villa Villa