2020-01-31 880 瀏覽
萳茜今日想舒發下感受,或者頭2段餐廳無關。請直接跳至第三段吧。呢幾日天氣凍左好多,因為武漢肺炎,口罩荒令巿民排幾個鐘先可以買到一盒,甚至空手而回。遇著萳茜仲係量地官,自己1個人,無咩事可以留係屋企,係口罩咁難買嘅時候,而又無必要性出門嘅我,當然慳得一個就一個。要買就留啲俾有需要嘅人。正值新年,各人都開工大吉,應該同左同事食個開年飯架啦,而萳茜都想對自己好啲,係鼠年食餐好少少嘅當做開年飯,所以揀左鮨千寿。其實之前都已經食過呢間架啦,水準唔錯,但係區內真係算貴嘅日式餐廳。其實萳茜好鍾意個環境,坐得舒服,而且服務又好啲。今日下午茶時間去,又少左啲內地人,商場係靜左。但餐廳都keep住有客入黎,算不錯啦。開個餐牌,有三樣我係好想試,一係海膽飯,可惜天氣凍,都係食熱嘢比較好。二係蟹粥,但由於萳茜當呢開年飯,所以食個飯,有一個好開始。最後我揀左個松葉蟹蓋海膽石頭鍋飯上枱啦…好開心,個鍋係熱辣辣架。而且成個蟹蓋都係蟹膏,滿滿的上面就放左啲松葉蟹肉蟹籽同海膽,賣相好好。第一啖食個海膽先,好creamy好新鮮。然後我就將所有蟹膏放哂入個飯度,最後撈混黎食。淨食蟹膏+飯係有啲咸。但將佢撈埋一齊食就唔會咁咸

開個餐牌,有三樣我係好想試

好creamy好新鮮。然後我就將所有蟹膏放哂入個飯度,最後撈混黎食。淨食蟹膏+飯係有啲咸。但將佢撈埋一齊食就唔會咁咸,而且襯埋杯茶。就岩岩好中和左

松葉蟹蓋海膽石頭鍋飯

希望事情快啲過.啲人就唔使因為搶口罩而煩惱。因為一個口罩同人發生衝突幾無謂呢
。大家共渡時艱,共勉之

松葉蟹蓋海膽石頭鍋飯
  • 松葉蟹蓋海膽石鍋飯