2009-08-10
9-8-2009一個人食 lunch, 人在新蒲崗, 一條友唔用去得龍 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1912441) 咩, 搵間冰室坐吓算吧, 還掂呢頭起碼有 3 間. 叫了「特餐」($24), 有沙爹牛麵, 火腿炒蛋 + 多士, 及凍奶茶一杯.凍奶茶: 夠晒凍, 唔算滑, 飲落奶 vs 茶比例約 3:7, 無苦澀味, 算係咁了.火腿炒蛋: 有蛋汁, 不過十分油淋淋, 又黐了唔少「鑊撈」, 黑色一撻撻真係麻麻.多士: 第一塊極鬆脆, 咬落去 "crunch" 一聲, 加埋份量 ok 的牛油, 正 第二塊其實一樣鬆脆, 不過食食吓覺得有點苦, 反轉佢就見到佢黑口黑面「啤」住我, 唯有唔食.沙爹牛麵: 呢個就得啖笑... 麵淥得偏腍, 湯底係清水, 面頭一小撮沙爹牛肉味道就一 d 都唔「沙爹」, 淡口到呢 不過都係嗰句, 入得嚟都係貪呢度較舊式, 伙計阿叔又出奇地好禮貌及友善, 感覺都不錯的.