2016-06-19
本人對蒸海鮮本身都無特別大興趣,剛好到我朋友生日,當然生日飯係主角選擇啦,主角因為從未食過蒸海鮮,所以佢決定同我地一齊試下我們提早一周已打電話訂枱,因為有分早同晚時段,我地訂左20:30,一行四人都準時到達餐廳,入到去已經全場滿座,可想而知哩間蒸海鮮真係好有名,我地都睇左落單紙睇左好耐,發覺散叫又唔可以試到噤多樣食物,店員另介紹我地叫個人餐每位$380,套餐係樣樣都可以食下試下,我地又係唔想煩之下叫左四人套餐套餐真係好多野食,有三款蜆類,扇貝(每人一隻),瀨尿蝦(每人兩至三隻),蝦,蟹(兩隻分四份),咸鮮魚,安格斯牛肉,半隻雞,上海麵(兩份),糯米飯(兩個小錫紙盤),蔬菜類(煙肉金茹卷,釀冬菇,釀翠肉瓜,娃娃菜卷各四件) ,最後個鍋底係集合哂所有海鮮既精華粥底,粥底另落生菜絲一齊煲,本人覺得一般,但哩個餐真係好多野食,其實我地食到一半已經飽飽地,如果以哩個價錢黎講,真係物超所值!本人特別推薦以下幾樣真係必食:扇貝:超級大隻同好新鮮,相當於手掌噤大隻,蒸完係半熟,食到好鮮甜安格斯牛肉:用左少少醃料,蒸完食入口好有牛肉味同啖啖肉,味道一流雞麵:食哂所有海鮮,雞同上海鮮放埋一齊蒸再撈埋,另點
本人特別推薦以下幾樣真係必食:
雞麵:食哂所有海鮮,雞同上海鮮放埋一齊蒸再撈埋,另點醬撈味道好好。
咸鮮魚:完全無醃過,切開四至五份,放入蒸鍋蒸,食入口好滑同好鮮甜,完全無腥味,本人以為直接蒸會有腥味,但哩條魚完全無,滑到似食緊銀鱈魚
我地最後食唔哂,店員都好友善叫我地打包,我地只係打包雞麵好期待下一次再黎食
大粒扇貝
安格斯牛