2018-02-11
無肉食,但有好多瓜菜豆腐食!細妹邀請咗我好耐,今日終於答應去一次!我哋同Joey妹一行三人下午1:15到達,因細妹事前已book枱,一去到即刻有位,被帶去一張五人枱!細妹暗喜有多啲空間,我就話等陣實有人搭枱,佢話唔會!點知我哋三個拎哂嘢食,食咗第一啖時,一個疑似老闆娘走埋嚟要我哋換位!嗰刻有啲唔高興,但亦體諒佢哋想做多啲生意,所以我哋合作!不過,孭住袋之餘,又要拎住杯、碟、羮同筷子(當時我哋已斟咗檸檬水同夾滿嘢食),喺人群中行去另一邊翼最尾嗰張枱真係好論盡!細妹叫我出去夾嘢食先,我就手機先食!出到去,因太多客,眼見四五碟熱盤都冇哂咁滯,我勉強夾埋剩返嗰少少,點知一分鐘後就有人refill, 仲推出咗我最喜歡嘅豆腐,即時剷咗一舊!真幸運!同樣係素食自助餐,但呢度啲款式同Red Mango完全唔同!呢度比較家常小菜feel, 好多瓜菜豆芽豆腐冬菇,而Red Mango啲食物就比較精緻同花巧!呢度客人多、refill快、食物味道唔錯,唔算太油膩,不過就冇得食素鴨、素肉(大豆纖維)嗰啲,全部都係天然蔬果類。菜方面都好多選擇,我食咗娃娃菜、芥蘭、菜心、白菜仔、菜心、疑似唐蒿等,全部新鮮爽脆翠綠冇
菜方面都好多選擇,我食咗娃娃菜、芥蘭、菜心、白菜仔、菜心、疑似唐蒿等,全部新鮮爽脆翠綠冇渣;熱豆腐同凍豆腐都有食,好滑漏,I like it!雖然冇素鴨,但夾到幾粒素雞,點茄汁食好好味!炒麵炒烏冬味道就普通,炒麵有啲黏!最難食係片紅菜頭,我夾咗一小片,又酸又難聞,但我都吞咗!細妹分咗粒素蛋糕俾我,香蕉蛋糕、唔多甜,幾好,聽細妹講購自一間叫「花花」嘅餅店!現場好多炸物,但我一件都冇夾,因為我唔鍾意食炸嘢!甜品方面有我最喜歡嘅紅豆沙,真好!我食咗三輪,已經飽到上心口,之後出爐嘅西蘭花已經食唔落,真可惜!全程飲咗兩杯檸檬水,加兩粒代糖,perfect!
今日星期日,每位收費$78,自己食完自己收碟!衷心多謝細妹,幫呢個阿肥家姐增肥!
最後讚一讚,茄汁一大支自由吱,我食咗差唔多十二份之一支,好大方!好暢快!好美味!