2021-05-15
自2007年已間中嚟幫襯這間餐廳,但昨晚的體驗令我極度失望!食得Teppanyaki 係希望同廚師有一點交流的,享受睇住廚師用心的烹調和技巧,但昨晚的廚師唔知係咪心情唔好,一埋嚟已cool 到爆,一路煮一路好似趕住走咁,嘶喱哂啦,噼嚦啪達求其快煮,打隻蛋落D炒飯度仲跌埋D蛋殻落去,炒完D野菜滴住水咁上我隻碟,D薄燒牛肉叫佢7成但根本未夠就上碟。你可能會問當時為何不叫廚師再煮過?但薄燒已包了蒜片怎再番煮呢?如果係個廚師決定幾成熟,咁當初不用問我了,當我說了我的喜好但不受重視,感受是更加差。廚師終於煮完走了,咁我就諗住終於可以放鬆地食埋個炒飯啦,點知佢返轉頭用水嚟洗塊燒黃咗既鐵板,又擦擦聲,真係精彩!整個煮的過程我冇出過聲,我想睇吓究竟可以對個客去到幾無禮呢?昨晚覺得完全不是在吃Teppanyaki ,因為我感受不到日本重視的禮儀和尊重在當中。