2016-01-13
羅麥記應該算係一間升級咗嘅茶餐廳。叫咗三樣嘢。奶茶,呢啲茶餐廳招牌嘢點可以唔試返杯。其實我真係唔知咩叫做一杯好飲嘅奶茶,因為我真係好少飲。雖然唔識評,不過呢一杯應該都ok嘅,幾濃郁,無話啲茶好澀,起碼我咁少飲奶茶,又唔特別好嘅人唔會覺得難飲,同埋覺得係一杯足料嘅奶茶。另一樣係腐乳雞肉撈丁,腐乳撈丁,孤陋寡聞嘅我第一次見,就梗係試試啦。其實都真係嘅唔錯,腐乳味唔會話好勁,質感有啲似忌廉汁撈丁,係少少creamy嘅口感,不過就乾身咗少少,我都明撈丁嘛,不過濕少少會好啲,家下係乾到啲麵會痴埋一齊,一餅咁。份量都ok架,都有幾多雞肉,足料!最後就係麵包焗豬扒飯,其實叫佢都係貪得意,不過淨係會叫一次,下次唔會。 唔好誤會,唔係唔好食,只係個人對麵包送飯呢家嘢真係感覺麻麻。同埋真係會幾飽架,一個麵包焗飯絕對會夠兩個人食,又食包又食飯,想唔飽都難。味道其實係幾好食,最欣賞係佢唔會得面頭有汁,佢入面嘅炒飯都有汁,唔會食咗面頭個啲,入面就剩得白炒飯。個包都好香脆架,其實唔叫包飯,佢番個麵包咖喱應該唔錯,不過我唔記得佢有冇呢樣叫。至於豬扒,都ok嘅,唔會硬掘掘,同埋有5快咁多,所以真係夠兩個人分架。我會再
叫咗三樣嘢。
我會再去羅麥記,不過下次就嘗試沙嗲牛肉包同其他撈丁嘞。