2019-04-21
Omakase 廚師發辦初體驗🥂表妹話難得我咁遠水路走入元朗,所以要帶我食好東西。呢間壽司之神喺元朗都幾出名,有食客會專程老遠入元朗食~同表妹每人order一個【廚師發辦壽司13貫 $290】另外再加【刺身定食 $280】,雖則話午市嘅食材唔係即日由日本運到,但每款都算唔錯~▪刺身定食 $280鯖魚 - 面頭配上薑花絲&芝麻鮮銀鱈魚 - 經過炙燒帶點油香吞拿魚 - 從來不喜歡食,但呢個又唔錯喎,厚切又不會太肥/太瘦,剛好深海池魚 - 爽口,但感覺唔太深刻帆立貝 - 點粉紅岩鹽有提鮮作用,帶點檸檬香氣,好味甜蝦 - 呢款真係好好食,面頭掃上一層用蝦頭蝦膏淆煮咗兩日嘅蝦汁,香甜濃郁好味道真鯛 - 印象模糊,不過不失表妹特意叫我試試刺身拼盤中的紫色小花,原來係紫蘇花,咬咬下會食到梅香,又幾得意喎~▪前菜漬物麵豉蒜頭、芝麻牛蒡、酸蘿蔔、酸薑麵豉蒜頭好有驚喜,完全冇蒜頭嗰種重口味,反而好似食馬蹄咁爽脆清甜每款定食都包括前菜、茶碗蒸、凍豆腐、麵豉湯、甜品,我哋叫咗3份定食,每樣都有3份😋▪廚師發辦壽司13貫 $290我掛住傾計又掛住食,中間有三件冇影到相,都唔記得係咩喇😁蜜柑鯛 - 這種鯛魚從小食
▪刺身定食 $280
鯖魚 - 面頭配上薑花絲&芝麻
鮮銀鱈魚 - 經過炙燒帶點油香
深海池魚 - 爽口,但感覺唔太深刻
帆立貝 - 點粉紅岩鹽有提鮮作用,帶點檸檬香氣,好味
真鯛 - 印象模糊,不過不失
▪前菜漬物
麵豉蒜頭、芝麻牛蒡、酸蘿蔔、酸薑
▪廚師發辦壽司13貫 $290
我掛住傾計又掛住食,中間有三件冇影到相,都唔記得係咩喇😁
蜜柑鯛 - 這種鯛魚從小食蜜柑飼料長大,所以肉質都會帶有蜜柑清香,味道唔錯
帆立貝 - 唔算特別鮮味,有少少失色
春子鯛 - 鯛的幼魚,肉質比之前食嘅蜜柑鯛嫩滑
油甘魚 - 配上柚子胡椒,辣味慢慢滲出嚟,咁配搭又幾好食
蟹肉軍艦 - 蟹肉撈埋蟹膏,味道好正,啖啖肉好滿足
穴子 - 海饅,上碟前炙燒一下再加饅魚汁,入口微暖肉質鬆軟好味
甜蝦 - 又係配上個香濃蝦汁,讚讚
香蔥吞拿魚軍艦 - 只食到滿口蔥味,而且食到呢件開始有啲膩
吞拿魚醬油漬 - 口感同味道都幾特別嘅
海膽軍艦 - 大愛呀,滿到瀉出嚟,凍冰冰感覺好似食雪糕咁,鮮味十足,真係好鬼正,為呢個廚師發辦壽司定食畫上完美句號~
最後仲有抹茶豆腐布甸同芝麻雪糕,布甸好好食,唔太甜又好香抹茶味🍵