2020-01-25
唔係經常去大坑,但都知道果度有唔少好野食,長假期同另一半都冇乜心情,但臨完結前都搵左間睇落唔錯嘅日本料理試下。睿日本料理位於大坑安庶庇街,晚市除左有套餐,仲有廚師發辦。不過我地今日只係過來lunch餐廳位置唔多,如果想坐吧枱,記得訂位,眼見只有4個喔。另外有十多張餐桌,好日本風味,以淺木色為主嘅裝修,幾cozy。假期約有三枱客人,都幾熱鬧。午市價錢會比較好入手,一共15款,有例如雞串燒、天婦羅、鰻魚飯、壽喜燒、壽司定食、刺身等,價錢係88-198蚊,好似我地咁budget唔多,一於食lunch。特上壽司定食198一共有十款壽司,由師傳安排時令材料,跟餐除左有前菜、果物,仲跟埋山菜烏冬,非常豐富。以呢個價錢來講,當然係CP值高,去連鎖店或者D高級少少嘅日本料理都唔止壽司定食十貫,由淡味到濃味一次過上,店員上菜時都有細心、輕輕介紹番每件壽司係乜。我地先食白魚,海鯛、鰤魚啊深海池魚、油甘魚等等,魚生都幾厚切架,而且有少少配料搭配,不輸omakase質素。白魚味較淡,肉質好爽,完全無筋。池魚當然都好唔錯,另外好鐘意配上嘅柚子胡椒,有助提鮮赤貝比較普通D,雖然入口都好爽脆,食得到係新鮮,不過好似
特上壽司定食198
赤貝比較普通D,雖然入口都好爽脆,食得到係新鮮,不過好似細件左少少。壽司飯酸度適中,一口size,夾起唔散,裡頭有少少芥末。軍艦好有誠意,紫菜香脆,日本海膽鮮甜滑溜;蔥吞拿魚腩軟腍
三件火炙壽司分別係左口魚、吞拿魚同黑鯛(無記錯嘅話),火炙過嘅魚肉魚油四溢,魚味較濃,尤其鐘意左口魚,好滿足啊
食完壽司,仲可以食埋份山菜烏冬,烏冬熱辣辣,食落都唔會好腍,有少許嚼勁;湯頭帶少少鹹味,我飲埋。
燒和牛飯168蚊,即刻燒起和牛肉,一路都已經聞到好香。配上雞蛋、紫菜絲、芝麻同大蔥,勁吸引。飯量不少,裡頭加左D燒汁,好好送飯
主角和牛塊帶少少脂肪嘅部份,肉味濃郁,督開雞蛋,蛋汁爆出,令牛肉入口更滑溜,不過我覺得和牛略嫌過左火,有咬唔開嘅部份。
呢份定食跟一碗湯,非常有誠意,唔係普通味噌湯,裡面有三隻大蜆架,肉肥鮮甜。最後店員送上水果,個零鐘頭,食左餐好滿足嘅lunch!