2017-12-11
1956 瀏覽
星期日起身已經11點半不想搞自家煮意, 於是落樓食個簡單早午餐,-白粥油炸鬼,12點半左右到場見已8成滿, 大部份客人都上了年紀, 招呼的阿姐只是沒有系統地乾忙, 因為她們只靠口耳相傳! 左耳聽一個柯打,右耳再聽一個柯打, 大聲叫出去, 沒落什麼柯打紙仔, 當柯打拿出來再大聲叫出什麼名堂, 等叫咗的客人回應, 但往往無人應又或者應話嚟咗! 全部亂作一團, 可能以前無咁多人客時還可以, 但人客一多自然無能應付, 唔通寫幾隻字真的咁難? 這裡是兩三年前開始由一個老人家(當時他應該是老闆)傳給現在的大叔經營的, 大叔係老人家的後人定係頂手來做真的無法得知, 睇住大叔由開頭似係學徒形式至現在主要都係佢搓麵糰, 默默地做出點成績, 收銀那裡亦多了個後生仔可能係佢公子都唔定! 白粥$6依舊係OK, 牛利酥$7 即炸出來的口感同味道係"幸福的味道"! 我們來的都是為了這個, 但這店的油炸鬼在繁忙時段基本上係咸同甜輪流操作的, 所以好多時客人叫牛利酥或者油條時會被回應要等陣先有, 請別介意她們不是刻意這樣回應的, 只是真的有可能要上8-10分鐘, 趕時間的話叫其他食物就可以了, 不過食新鮮炸起來的油條
但這店的油炸鬼在繁忙時段基本上係咸同甜輪流操作的, 所以好多時客人叫牛利酥或者油條時會被回應要等陣先有, 請別介意她們不是刻意這樣回應的, 只是真的有可能要上8-10分鐘, 趕時間的話叫其他食物就可以了, 不過食新鮮炸起來的油條的確係件美事而且重要係咁平易! 只要大家諗下現今一個細細個嘅沙翁賣幾多$? 這裡賣幾多錢你就會明白點解有客人在門口等買這店的新鮮炸起的油器,
炸両$10份量依舊,已經係良心小店嘅証明,
艇仔粥$15仍舊係好合理水平,
蝦米腸$14呢個蝦米腸好多蝦米, 因為老人家客人為主, 重口味D, 落得少蝦米肯定被客投訴,但這腸粉皮的粉漿開得比較粗糙, 蒸出來效果無那種帶靱的口感, 除了這個之外,亦屬於好正常的蝦米腸始於呢度唔係做咩精品腸粉的地方,做到咁已經係合格了.
整體來講用付出嘅價錢去衡量, 這店勝價比算高, 管理上當然有好多可以改善的地方但未必係每個老闆都有能力做得到, 現在的情況可能已經係付出了百份之百一了! 還有這店亦係好多草根階層, 老人家嘅食堂! 某程度上我覺得這也是另類社會企業, 有時間來支持一下吧!