2016-08-15 4310 瀏覽
周六真係要好好對自己, 揀左午餐食放題, 價錢平過晚餐時段好多, 而且晚餐也食不到太多食物, 所以午餐份量已經足夠滿意我, 也是個不錯的選擇.午餐放題 11:30am-3:00pm, 限時100分鐘, $185/位.我地還每人加$20 升級全食爐端燒, 有牛, 豬, 雞等等的肉類.由門口入去已經見到長長的吧枱, 前面放滿海鮮, 望落刺身都好新鮮吸引, 真係未食已經興奮.店員安排了我地坐卡位, 除了私人度高之外, 梳化位更是寬敞舒服, 加上冷氣夠涼快, 燒肉時也不覺有油煙味.放題可以出去拎飲品, 甜品同雪糕, 其餘的可以用點餐紙, 大約有10張點餐紙, 食物種類也很多.這加的燒肉也是用點餐紙. 我地先點刺身同壽司類, 再點燒肉同串燒等等的熟食.點餐後, 我地去飲品櫃揀飲品, 見到款式不算很多, 但就有比較少見的楊枝甘露, 荔枝甘露, 仲有日本波子汽水, 最正係有啤酒.楊枝甘露, 荔枝甘露味道最安全, 而且好抵飲, 沒有汽不會太快飽.難得有的日本波子汽水, 仲有另一款是膠樽的, 這款更有3個口味, 我地試了原味.日本的波子汽水較多汽, 另一款膠樽雖然多口味, 但冇咩汽的.刺身來啦 !!!
這加的燒肉也是用點餐紙. 我地先點刺身壽司類, 再點燒肉同串燒等等的熟食.
楊枝甘露, 荔枝甘露
日本波子汽水
刺身
刺身來啦 !!! 仲要有仙氣, 用乾冰裝飾做煙霧效果, 好睇又好食, 加哂分.
刺身
三文魚厚切而且新鮮肥美, 油甘魚甘香爽口, 吞拿魚和鱆紅魚反而不太吸引.
不過珍寶赤蝦就超大隻, 而且肉質爽口又帶有甘香的蝦膏.
創作壽司
花之戀除了三文魚同刺身的一樣肥美, 沙律醬應該有再調味, 比一般的酸, 食落唔膩.
鰻魚玉子比較普通, 但甜蛋原身味道不錯.
黑松露劍魚腩入口已經好重黑松露味, 都好夾劍魚腩.
柚子三文魚腩, 用的同平時的柚子蜜差不多, 味道不算太夾.
火炙壽司
燒三文魚腩, 香蔥安格斯牛肉. 兩款的味道都幾好, 入口溶化開, 而且燒得唔乾仲有油甘香.

壽司的飯量不算多, 所以食多幾件都唔會好飽, 很貼心的.
卷物
芒果軟殼蟹卷, 黃金芝士珍寶赤蝦, 芥末珍珠鮑魚, 香蔥安格斯牛肉. 四款卷物反而不算吸引, 而且等了好耐才有, 芒果軟殼蟹卷比較好味, 芒果甜甜地好夾軟殼蟹. 香蔥安格斯牛肉就好硬好難咬開.
燒肉
燒肉點了幾款, 有澳洲和牛, 韓式牛肉, 海鹽牛脷, 雞翼. 不過豚肉卷露筍就點了兩次都冇.
燒肉
澳洲和牛雖然是和牛, 但不是太多脂肪, 味道尚可. 但韓式牛肉醃得入味, 甜甜地又牛味重, 味道更好.
雞翼也醃過, 所以較易痴燒網, 不過味道幾惹味.

最正都係海鹽牛脷, 厚薄剛好易燒快熟, 爽口得黎又有肉感, 少少厚身食到牛脷質地.
串燒
串燒類就點了雞腎, 海蝦, 燒羊鞍, 真味燒菠蘿. 雞腎同海蝦都燒得不錯, 前者爽口, 後者彈牙, 只係海蝦有點痴皮難脫殼.

我覺得真味燒菠蘿最好味, 唔乾仲好juicy, 菠蘿用新鮮的, 微甜帶甜又開胃.
炸物
一口芝士年糕勁多芝士爆出, 小心熱到, 芝士味濃郁, 而已年糕軟淋煙韌. 餃子雞翼脹卜卜, 一咬落去又係好多肉汁夠哂熱, 味道就是餃子餡的.
刺身 (第二轉)
第二轉再叫刺身, 當然要三文魚啦, 但之前冇來的帶子及甜蝦終於見身.
帶子好嫩滑又唔腥. 甜蝦更是一絕, 鮮甜味美又嫩身大隻, 比起赤蝦更好味.
手卷
海膽手卷睇落冇咩海膽, 不過食到底都仲有少少海膽, 味道不腥好軟滑質感, 所以算合格啦.
甜品
甜品櫃有好多款甜品, 無奈已太飽, 所以冇試到, 但一定要食雪糕.
雪糕
雪糕是haagen-dazs, 有三款口味, 分別是士多啤梨, 曲奇, 咖啡.
雪糕
我地當然三款都要食一下啦, 是細細杯75ml 的, 所以可以食齊三款都唔會太飽.
雪糕
味道當然有保證啦, 士多啤梨奶香又有新鮮果肉, cookies & cream 大人小朋友都岩, 曲奇碎又多, 咖啡有淡淡香味又唔苦.
平均每人二百幾蚊, 可以食齊刺身, 壽司, 日式料理, 而且加少少錢可以慢慢食燒肉, 甜品的雪糕更是受歡迎的haagen dazs , 價錢合理好吸引.
2016-08-13
$225.5
楊枝甘露, 荔枝甘露
日本波子汽水
創作壽司
火炙壽司
串燒
炸物
刺身 (第二轉)
手卷