2023-11-09
今次去左長沙灣做野,又要搵飯食既時候,見到呢間新開既粉麵舖就入去試下啦佢地坐位都ok,最重要就係有紙巾提供,餐具就係櫃桶自己攞既,有紙巾既餐廳係我心目中先贏一分食物方面佢地有湯,同撈選擇,佢寫係米粉,但實際食落係米線黎既,見佢地超值套餐係拌粉,我平時比較少機會食撈既,不妨一試我地其中一份叫左土雞蛋炒肉碎拌粉+黑蒜肉餅瓦罐湯($58),個粉既份量幾大碗,呢個粉有d辣椒睇落好多咁,但唔算好辣,一般人都會食到,個撈麵汁幾好味,加埋雞蛋肉碎有d咬口咁幾好,同埋個米線佢整得幾爽,我都幾鐘意,個黑蒜湯係用瓦煲燉出黎,入面有大大舊肉餅好正,黑蒜味又夠濃,有個咁正既湯飲都喜出望外另一個餐就叫左秘制雜醬拌粉+雞蛋肉餅瓦罐湯($60),同樣呢個份都係大大碗,佢就比較重口味d,因為有個中間既秘制醬料真係夠惹味,如果鐘意食濃味野呢個一定岩食,反而呢個餐個湯就係比較清既,同樣肉餅都係大大舊,正飲品我地叫左檸檬百果香茶($16),同埋冰鎮酸梅湯($18),呢度都有呢d另類飲品又幾特別,個酸梅湯仲係自己整既,兩杯飲品都好飲呢間餐廳個湯我覺得係驚喜黎,冇諗過米線店有好飲既燉湯飲,而拌粉都幾正,濃味得黎食完又唔會勁口渴