假期嘅最後一日,一定要食啲有趣嘅嘢去歡送呢個頗悠長嘅假期。搵咗成朝,碌哂成個list,都諗唔到食乜。搵搵吓,睇到呢間新開餐廳嘅Facebook話,直至到1月5號都有全單半價(適用於午市及晚市),OK既然係咁,唔洗諗,就呢間!明明係來自日本嘅餐廳,點解咁得意播韓文歌嘅?釜飯即係日本傳統鍋飯,先放米,加入高湯,再舖滿各種食材,以大火煮幾分鐘之後再轉慢火煮,等水蒸發晒字後,就蓋上木蓋,以密閉嘅狀態再煮大概15分鐘,咁樣所有食材嘅鮮甜都會滲晒去白飯入面,理論上一鍋靚嘅釜飯係應該一開蓋就香味撲鼻,就睇吓佢哋做唔做得到先茶碗蒸 沙律 漬物以為係普通貨色,但一開蓋之後哇咗一聲!有三文魚子、海膽、蝦肉、蟹肉、一大片魚蛋、大量冬菇黑松露醬,香氣四溢!蒸蛋就唔算好滑,但由於足料,所以過關!未咬開三文魚子前先食到蛋嘅香味,咬開後啲鹹香滲晒落啲蛋入面,層次勁好!沙律喺邊呢?變咗係麻醬豆腐,都幾好食;漬物就真係麻麻了煮物 冷物因為我叫咗極上釜,所以多咗呢兩樣野。煮物係有啲蒟蒻、蘿蔔及一塊肥豬肉..... 冷物就係一隻蝦、兩片魚生,都幾新鮮,唔錯極上釜 (原價$268,半價$134)等咗大概20分鐘,終於上菜了!
明明係來自日本嘅餐廳,點解咁得意播韓文歌嘅?
茶碗蒸
冷物
極上釜 (原價$268,半價$134)
等咗大概20分鐘,終於上菜了!一開蓋,喂,好失望喎!我都明白相同現實係有分別嘅,交友都係啦係咪?但係張相入面啲餸真係多到差唔多跌出嚟㗎喎!而家要哄個頭入個釜度先見到啲餸喎哈哈!一堆蟹肉、旁邊有兩片鰻魚、下面有幾舊雞肉,咁就原價$268?唉算啦,食吓先。蟹肉算多嘅,都幾鮮甜,不過唔係好夠味;鰻魚不過不失;雞肉連雞皮,不過冇雞味,只有雪味,亦都係唔夠味。飯係採用ササニシキsasnishiki呢隻牌子嘅米,不過同其他日本飯有咩唔同呢,我又唔係好食得出。可能啲材料唔係特別有鮮味,所以唔可以成功滲入飯粒,導致成個飯真係好普通,飯冇乜味,餸冇乜味,我屋企啲飯餸都濃味過佢。不過都唔係差得晒,食到最尾嗰陣有啲飯焦,好開心!總之越食越覺得,原價嚟食應該會發脾氣,其實呢個飯,只係應該值半價後嘅呢個價錢
釜飯
極上釜
極上釜
海膽釜 (原價$188,半價$94)
一開蓋,咁得意嘅,下面有一堆溶咗嘅海膽,上面有兩梳大海膽,數量係多嘅,我又唔知佢係咪專登整溶啲海膽嚟方便撈飯呢?海膽的確幾新鮮,唔錯,但熟咗嗰啲個味道就好似唔同咗,有啲芝士味咁,但總算係試過兩種唔同煮法唔同味道嘅海膽囉;不過其他配菜好似孤寒咗啲,菇得一梳....
海膽釜
銀鱈魚釜 (原價$158,半價$79)
塊銀鱈魚幾大,連魚皮食,幾滑溜,鮮味就講不上,但總算係有魚味;飯同樣地係冇乜味,其實試過3款,真係得海膽嗰款撈完飯之後係叫做有味,其餘兩個真係似餸還餸,飯還飯
銀鱈魚釜
前菜及釜飯係分開上,但店員好似唔等到送下一道菜嘅時候都唔收嘢,而釜飯又好重,所以每次都要顧客幫佢哋傳碟,唔止我哋,係每一檯都有呢個情況。係少人手及坐滿晒,但都希望啲店員會預留返啲時間執執碟。而且可能係新開嘅關係,檯面欠缺紙巾及牙籤。但店員嘅態度其實非常好,好有禮貌,都值得一讚!

食完之後覺得,食物嘅質素係由前菜一直跌,老實說鍾意濃味及鍾意食新鮮有鮮味材料嘅朋友,係唔會鍾意食呢度嘅釜飯,港式煲仔飯比呢度嘅釜飯吸引得多,而且仲平好多添!如果係正價嚟呢度食,真係會食到發癲,半價後價錢先叫做合理。呢度嘅名菜係釜飯,但我最後嘅推介美食竟然一樣釜飯都冇,係咪有啲可悲?所以真係想嚟試嘅朋友,趁5號之前仲有半價好嚟試。但其實,唔試都唔會有損失,登龍街大把餐廳好食過呢度
2017-01-02
20 分鐘 (堂食)
茶碗蒸
冷物