2023-12-22
一年一度半島聖誕下午茶🎄雖然lobby 聖誕氣氛好似濃厚d,但係個人依然幾鍾意boutique and cafe 人少少靜靜地👍🏻 仲可以同門口嘅聖誕大熊仔影相🐻下午茶依家已經容易左book 好多🤣 今次黎個聖誕下午茶那樣野食都唔錯!/Afternoon Indulgence (Festive Delight) $768 for two persons/半島嘅scone 真係頭三位好食!影完相都仲係暖暖地,非常鬆軟,佢嘅clotted cream 同埋jam 都好好食,味道最合我心意🤣 另外我好鍾意黎個下午茶鹹點同甜點嘅比例!唔會太多甜點👍🏻 鹹點方面有香菌批、鵝肝三文治、蟹肉多士、煙三文魚青瓜三文治,每一款都各有特色,好好食👍🏻 甜點就有朱古力慕絲聖誕球同埋開心果慕絲雪花,朱古力個個口感順滑,朱古力味道濃郁 🍫 反而開心果個個我覺得佢味道唔算突出👌🏻 另外下午茶仲跟左兩粒macaroon 同埋兩倍牛奶軟雪糕,雪糕牛奶味道依舊濃郁,但係口感就唔同左,唔係以前個種軟滑嘅軟雪糕🍦