2024-10-22 944 瀏覽
今次是一個獨特而奢華的體驗,將香港的經典元素與優雅的下午茶文化完美結合。乘坐天星小輪,悠然地在維多利亞港上航行,周圍的美景令人陶醉,尤其是壯觀的天際線和迷人的海港風光。今次係陀住🍠既時候特意同朋友享受下午茶,所以都特意同半島溝通要alcohol free同避免raw food,而今次都好好彩所有嘢食孕婦都食得😍。The Peninsula afternoon tea $902ppWelcome drink 🍸 係帶有Jasmine tea 香氣non alcohol drink<咸食🥐>海苔椰菜花慕絲、醬油鮑魚撻尼戈斯吞拿魚麵包煙鴨胸三文治大蝦薰衣草三文治經典青瓜三文治<甜食🍰>英式葡萄乾鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨果醬栗子忌廉配威廉啤梨果醬雙重朱古力忌廉配瑪德蓮蛋糕士多啤梨慕絲配洛神花啫喱軟心芝士凍撻配熱情果果醬下午茶賣相真係靚同埋配合天星主題,啲甜品有啲係救生圈🛟天星小輪同埋拋錨⚓️整得幾精緻。佢甜品整體唔會好甜,幾適合唔好甜食既我,同埋精緻得黎唔會難食。基本上我都食曬整個TEA SET,最推介既係個海苔椰菜花慕絲、醬油鮑魚撻,簡直係想多order幾件呀。

<咸食🥐>
海苔椰菜花慕絲、醬油鮑魚撻
尼戈斯吞拿魚麵包
煙鴨胸三文治
大蝦薰衣草三文治
經典青瓜三文治

<甜食🍰>
英式葡萄乾鬆餅配奶油忌廉、士多啤梨果醬
栗子忌廉配威廉啤梨果醬
雙重朱古力忌廉配瑪德蓮蛋糕
士多啤梨慕絲配洛神花啫喱
軟心芝士凍撻配熱情果果醬

下午茶賣相真係靚同埋配合天星主題,
甜品有啲係救生圈🛟天星小輪同埋拋錨⚓️

整個海上旅程伴隨住LIVE BAND都好CHILL好享受,不過依個價錢黎講,老老實實享受過一次就夠啦。