2019-10-29
呢度平時夜市係做打邊爐,午市就做飲茶食點心。兩點鐘左右去到唔駛等位就入到。流砂包好熱,上嘅時候出哂煙。賣相真係好靚,金色好似用毛筆畫上去咁。望咗陣先捨得食,奶皇味道唔係好甜。健康啲可以放心食😋入面因為夠熱,奶黃做到好「流心」。小籠包有三粒,每一粒都有個碗裝住,而小籠包下面用咗一塊葉做承托。小籠包個皮好薄,拎嘅時候千萬要小心,我自己都整穿咗個。入面嘅湯唔算太熱。基本上係頂部咬開吹一吹就食得。整體來說唔錯。白灼時菜係用上湯去灼,非常健康。唔駛落鼓油都接受到。新竹炒米粉炒得好乾身,而且非常大碟,足夠兩個人食,$58蚊真係好抵。配上炒蛋、椰菜、芽菜、豬肉絲、洋蔥、芝麻同蘿蔔。發揮到水準,簡簡單單但好好食👍🏻陳川粉蒸排骨,好重蒜香味,排骨同平時酒樓食嘅差不多,底下陳川粉吸收咗排骨肉汁以及蒜蓉好入味,如果陳川粉可以薄返啲就更加好。
入面因為夠熱,奶黃做到好「流心」。
白灼時菜係用上湯去灼,非常健康。唔駛落鼓油都接受到。
陳川粉蒸排骨,好重蒜香味,排骨同平時 酒樓食嘅差不多,底下陳川粉吸收咗排骨肉汁以及蒜蓉好入味,如果陳川粉可以薄返啲就更加好。