餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

餐廳: 天虹海鮮酒家
資訊:

2015-01-25 2726 瀏覽
對於我嚟講去南丫島食海鮮係整日的節目,我通常都又榕樹灣行過去天虹食海鮮,天虹不知不覺已經完全成為南Y島的代表,就算佢越來越貴但坐船去南丫島去天虹都係一件開心嘅事,今次四個大人一個小朋友,點了一個四人套餐$898,𥚃面抱括:鼓油皇煎中海蝦+椒鹽炸鮮魷+得獎咕嚕肉+清蒸游水石班+清炒白菜+牛油龍蝦,我另外加了"蒜蓉粉絲蒸元貝四隻$160"+"天虹炒飯$70"共八様嘢,可能今日星期六多人,有少少亂,所有菜的次序亂曬,首先嚟嘅係蒸元貝,上面有好多粉絲同蒜蓉和蔥,見到馬上食,元貝新鮮粉絲份量亦不小,唯一可改良嘅就係如果再加少少炸過的蒜蓉會更加好味,第二様到係得獎咕嚕肉,顏色鮮豔有菠蘿和青紅椒,汁係剛剛好痴曬落啲肉同配材,不會有汁太多水汪汪的感覺,全碟的咕嚕肉差不多都係肉,不會有骨,我like ! 炸粉可包住整個肉但也不會太厚,係屬於好食嘅咕嚕肉!之後到係炒飯,雖然佢賣相一搬,材料只有叉燒粒,一兩只蝦、蛋同蔥,但當佢熱辣辣上枱時,佢嘅香味真係隔離枱都聞到!加上佢飯炒到一粒粒係炒飯的精髓,當你之後再加上牛油龍蝦的油或蒸魚的鼓油,簡直係人間美味,所以天虹炒飯你係唔可以唔叫!之後到煎蝦,全部蝦都係用油泡過,所以可以盡把鼓油汁吸收曬響全隻蝦嘅每一個部分,所以我除了尾之外全隻食曬,但如果可大隻少少更好!到龍蝦,我次次嚟叫都係牛油焗,但今次個餐唔係人人半只係斬開曬,爭左少少,但都係不失佢嘅美味,全只龍蝦亦係油泡過,把味道可深入去龍蝦每個部位,外層炸到少少脆你再點佢啲牛油汁,野味程度爆燈,佢係我去咁多地方,其中一個龍蝦煮得最好食嘅地方,食完曬再將啲牛油汁同炒飯一齊食,真係又罪惡但同時亦又好天堂嘅感覺!到我頭號like嘅炸鮮魷魚,每塊體積也不小家,食得出每個魷魚都十分新鮮,所以先有咁彈牙嘅感覺,再加上佢啲酸甜汁一齊食,如果要我一個K.O一兩碟一定冇問題,另外白菜同魚都不錯,最後不可不提下大家,佢嘅飯後生果盤嘅菠蘿亦係十次十次都係咁好食!
菠蘿好甜
天虹名物炸鮮魷魚