2018-11-27 154 瀏覽
自從去過星加坡, 我就不知不覺愛上肉骨茶! 肉骨茶有兩款口味, 一種係星加坡流行嘅胡椒味, 另一種係馬拉檳城嘅藥材口味,我比較鍾意呢款!所以香港凡有賣肉骨茶嘅餐廳,我都會去試吓! 朋友啱啱介紹大坑開咗一間, 叫肉骨皇。我六點半去到, 夜市啱啱開始! 餐廳燈光幾柔和,最啱我地撐枱腳,傾下偈。即刻刨刨餐牌有乜好嘢食先,餐牌第一頁就係招牌肉骨茶,價錢幾公道,我們要咗個二人份!今日唔算太肚餓, 點多一個小食啦 , 原來佢啲熱頭盤小食都有成十幾款, 算幾多選擇! 我哋有啲貪心,樣樣都想試,於是就揀咗個小食拼盤!冇幾耐熱騰騰嘅肉骨茶就捧出嚟,餐廳好有心思,仲撻著個gas爐,保證肉骨茶夠哂滾熱辣!嘩,有埋油炸鬼同豆卜,索哂湯汁,更滋味!雖然係兩人份量, 都有好多排骨,熬得入味之餘,肉質仍保留嫩滑,湯汁濃郁,鹹中帶甘甜。加埋碗油飯, 就更完美! 金黃色嘅鷄油,滲入熱飯,香噴噴!我哋貪拼盤可以一次過試齊四款小食: 香炸雞翼、春捲,蝦餅同埋魚餅!小食即叫即炸,好燙口! ▪魚餅味鮮, 微辣帶香料味,開胃醒神!▪雞翼點咗小小粉炸,外皮酥脆,肉嫩滑!▪蝦餅用料新鮮,啖啖蝦肉,唔會一口粉。▪春捲個餡包滿芋頭條

嘩,有埋油炸鬼同豆卜,索哂湯汁,更滋味!
肉骨茶

加埋碗油飯, 就更完美! 金黃色嘅鷄油,滲入熱飯,香噴噴!
油飯

小食拼盤

小食即叫即炸,好燙口!
▪魚餅味鮮, 微辣帶香料味,開胃醒神!
▪雞翼點咗小小粉炸,外皮酥脆,肉嫩滑!
▪蝦餅用料新鮮,啖啖蝦肉,唔會一口粉。
▪春捲個餡包滿芋頭條,細滑軟綿!

老闆推介我地飲餐廳自家製嘅檸檬薏米水, 食咗啲啲炸物,用嚟清下熱氣確係好提議!
檸檬薏米水

yummy