2023-04-19
假期前夕想去食好野,咁岩係YouTube 見到e間招牌炸豬排同各種炸物嘅餐廳,夜晚價錢百幾蚊相當合理,就派左男友大大6:00攞位,最後6:30入到去~炸豬扒定食(連茶碗蒸、麵豉湯、沙律、木耳絲)$108佢煎炸嘅手法係同日本非常相似,咬落去炸漿好鬆脆,但遺憾嘅係豬排肉質較差,唔夠實淨似擺左冰箱一段時間有少少梅,不過整體都ok ge ,記得要問拎沙律醬點豬扒會好過傳統個隻偏酸嘅醬汁;白飯用日本珍珠米幾有咬口,而茶碗蒸都不得不提做得好滑,水準極高南蠻雞定食 (連茶碗蒸、麵豉湯、沙律、木耳絲) $75 E個真心有驚喜😆😆😆😆個人覺得好味過炸豬排,可能炸漿有啲唔同,佢偏硬身口感會更脆口,而內裏雞球好嫩滑juicy,配埋蛋黃醬好好味❤️❤️❤️係我食過最好食嘅南蠻雞~總結:我認為餐廳招牌應該係南蠻雞,炸豬扒礙於肉質本身冇咁好食,不過坦白講百幾蚊有咁幾質素水準好難得,同埋一過7點就開始排隊,我地8點食完見到仲有好多人係出面🙊好彩餐廳面積都幾大,係6人枱少啲,卡位都多,大家如果想去記得要早少少~地址:長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️
炸豬扒定食(連茶碗蒸、麵豉湯、沙律、木耳絲)$108
南蠻雞定食 (連茶碗蒸、麵豉湯、沙律、木耳絲) $75
地址:長沙灣元州街350號家壹1樓11號舖
評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~