2005-04-25 3 瀏覽
一場入黎香港仔,當然睇下有乜野的大轉變,之前在這裡搵到香港仔有間印度餐廳,同埋冇喊面,睇下間舖係乜料先!這裡處於利群商廈,還是比四達書局遠少少,即係香港仔邊緣位置,往田灣及華富村的入口,剛剛入香港仔巿中心及直去東行交界,哥度平時經過都係小貓三四隻,唔睇呢度真係唔知有間咁既野存在。一入到來已經係夜晚六點半,也有兩台客人在此,在安排在一張四人檯上,皆因單邊位已經冇曬。諗左十分鐘到,叫了兩款,分別為Alu Chat 及Tandoori Chicken。Alu Chat 中文譯名名為印式著仔沙律,以薯仔為主角,配角為青瓜及蕃茄粒,還有蕃茜葉,以咖喱汁混埋一齊食,味道幾清淡,不算辣,還有裡面有炸麵包粒,它都炸得脆但不油;另一樣主角為Chicken,以Tandoori Massala醃製,然後放在Tandoori 內烤製。Tandoori 係印度傳統烤爐,由厚爐壁為基礎,木炭則是放在爐內底層,燒出的溫度很高,印度餅就是貼在爐壁上烤出的;至於Tandoori Massala以芫荽籽、黃薑粉、小茴香籽這幾種為基本香料,再綜合其他香料,每個師傳的方法都不同,我覺得真係偏淡左的啦,皆因事後都不覺有任何辣味

Alu Chat 中文譯名名為印式著仔沙律,以薯仔為主角,配角為青瓜及蕃茄粒,還有蕃茜葉,以咖喱汁混埋一齊食,味道幾清淡,不算辣,還有裡面有炸麵包粒,它都炸得脆但不油;另一樣主角為Chicken,以Tandoori Massala醃製,然後放在Tandoori 內烤製。Tandoori 係印度傳統烤爐,由厚爐壁為基礎,木炭則是放在爐內底層,燒出的溫度很高,印度餅就是貼在爐壁上烤出的;至於Tandoori Massala以芫荽籽、黃薑粉、小茴香籽這幾種為基本香料,再綜合其他香料,每個師傳的方法都不同,我覺得真係偏淡左的啦,皆因事後都不覺有任何辣味留在口中。至於隨雞附送的印色麵包,我選擇左Poori,中文名叫做油炸全麥餅,它是Roti (麥餅)的麵團,卻丟入了油鍋,就像變魔術一樣,麵團開始膨起,變成中空的圓球,富有彈性,不過它隔油隔得不夠耐。至於餐前必有papadum (豆粉薄脆),除左甜醬、薄荷醬及Achar,還有用青瓜醉粒攪成的綠色辣醬,Anchar其實係將瓜、紅蘿蔔、菠蘿切成條狀或粒狀醃制,幾鹹。

食物質數做得不差,但始終係偏淡及真係唔係好辣,叫Masala Tea 時候順便向老細Kandel J B 反映,是因為客源,這裡始終不像巿中心或大型購物區,呢度好depend 街坊客,這裡客人國籍八成為中國人、一成為自己友,一成為外國人,佔大部份的中國人,都不食得太辣,可能這樣,杯奶茶及白jerry都唔收我錢,但係先前該兩樣都係散叫,奇怪奇怪。此外,還講其他野,之前它們在遊艇會(但係邊就講得唔清楚),舊址已變成日本菜館,此外還有外賣。

如果下次有人來這裡食飯時,食得辣記得同佢講勁辣,不食得的亦最好加少少,否則因為咁而俾個喊面就無謂啦!