2020-11-28 1156 瀏覽
佳捷食店嘅所在位置並唔難揾,其實就係位於大圍上徑口村(顯田徑),亦即係顯徑邨顯沛樓斜對面(近馬路邊),呢間舖真係有幾多嘢食,叫外賣嗰陣時請耐心等候,一般嚟講~如果係叫廚房嘢大概都要等10~15分鐘,呢度嘅粥粉麵飯樣樣齊,而且仲有腸粉供應(係現叫現做),店內環境算企理,至於衛生方面~當我一行入店內嗰陣時,我的確係睇到有個應該係老闆娘嘅四眼女人坐咗喺櫈嗰度,係冇戴口罩嘅,但我個人認為,其實喺本港所有嘅食店,有好多餐廳或小食店其實都係咁,戴上口罩都只係做比人睇🤣,難道戴咗口罩嘅就代表一定衛生?言歸正傳~我嚟到呢度買咗盒椒鹽豬扒飯,盒飯一攞上手就已經聞到好香嘅蒜頭同辣椒味,豬扒炸得有少少脆邊,肉色呈深啡色,有用梳打粉醃過(但大多數嘅茶記都一定係會用食粉醃肉,無可避免),算幾好食,味道又唔會太鹹,肉質唔會過淋,白飯亦都煲得好靚,而且價錢真係唔貴,就算加埋飲品都係大概$40左右,至於衛生方面就真係見人見智,因為當D客人喺店舖入面食飯嗰陣時,咪又係一樣除低口罩,係咪先?🤣😅🤣

椒鹽豬扒飯

包裝飯盒

店外坐位

店外坐位

店舖正門
2020-11-27
15 分鐘 (外賣自取)
椒鹽豬扒飯