2021-05-17 2327 瀏覽
荃灣大鴻輝中心可以話係火鍋集中地, 一直想試『 馬辣台式鴛鴦火鍋』, 今晚準時放工心情極靚 又有飯腳, 終於有機會一試。火鍋店內籠原來都好大,視野開揚, 唔會逼夾焗促。 價錢真係冇得輸,百幾蚊任飲任食兩小時仲要有生啤,啤酒~ 去一啲高檔次的酒吧餐廳呢個價錢買一送一都唔得~火鍋湯底仲可以揀鴛鴦鍋不另收費。揀了『西紅柿洋蔥海皇鍋併芫茜皮蛋鍋』, 勝在清清地配各款食物都夾。 芫茜皮蛋估唔到係咁出色, 有海量嘅芫茜~ 芫茜控實好滿足, 配襯皮蛋 夠曬香。 蕃茄湯帶微微酸,蕃茄味唔算好濃郁, 不過就有種家常湯水嘅感覺😋手機掃二維碼落單, 主要點各款肉類和海鮮, 簡單只有兩版, 不用拿著手機係咁掃~相信這裏特色係丸類,餃類特別多~ 都是自助不用手機下單,食量細的我們每款吃一件都試唔曬。朋友吃了很多款芝士丸。酸薑皮蛋牛丸比較特別, 就好似中式嫁女餅嘅酸薑皮蛋酥!墨魚丸又爽又彈牙夠足料!花生味嘅麻吉燒, 不知為何放湯不久就爆開, 餡料好香嘅麻蓉味。水魷魚,牛栢葉也夠爽。醉雞味道唔錯,又入味雞肉嫩滑。魚腐也有超水準,吃到魚肉嘅鮮味!👍還有自家製嘅燕餃,蛋餃, 細細隻 一口一件,餡料唔差。 洋蔥牛肉餃 餡

火鍋湯底仲可以揀鴛鴦鍋不另收費。
西紅柿洋蔥海皇鍋併芫茜皮蛋鍋

朋友吃了很多款芝士丸。
酸薑皮蛋牛丸比較特別, 就好似中式嫁女餅嘅酸薑皮蛋酥!

墨魚丸又爽又彈牙夠足料!
水魷魚,牛栢葉也夠爽。
醉雞味道唔錯,又入味雞肉嫩滑。
魚腐也有超水準,吃到魚肉嘅鮮味!👍

還有自家製嘅燕餃,蛋餃, 細細隻 一口一件,餡料唔差。 洋蔥牛肉餃 餡料唔算飽滿, 反而韭菜餃裏的韭菜鮮味夠嫩。

肉類方面, 共通點係極為薄切, 啱曬人少少都可以試多幾款。 比較推介牛五花和牛小排, 薄薄的 淥數秒就食得, 帶少許肥嘅牛肉先夠油香👍
羊肉和豚肉味道唔差,唔算有羶味。

這裏的調味區選擇非常多, 竟然有剁椒和花椒油, 大可調配一份帶川味麻辣香嘅醬油~

海鮮方面有五款可供選擇。
是日海鮮:蜆, 算係唔錯,幾鮮甜而且冇沙!
白鱔片雖然細塊不過也算肥美~ 新鮮唔腥。

海生蝦也俾到驚喜, 肉質鮮甜彈牙。

飲品都是大路款式, 還有五花茶和自製涼茶, 檸檬綠茶。

蔬菜擺放得整齊, 一盤盤放在雪櫃,賣相加咗分。 洗得都幾乾淨会放心食,白菜仔又嫩又甜!

食物款式太多, 還看見有雪藏烏冬,比較少有。

不能錯過的環節必定是甜品~ 各款糕點,雪糕,雪條, 豆腐花,啫喱,奶凍,布甸。。 當然還有品牌雪糕, 正呀 揀了芒果和士多啤梨都有果肉的! 熱嘅甜品還有朱古力班戟, 麵包布丁!👍👍
火鍋後吃豆腐花也是甜滋滋的~ 今晚極度滿足!

西紅柿洋蔥海皇鍋併芫茜皮蛋鍋