2020-10-20
住大埔既朋友推介呢間小食店💛話佢地既客家糍粑唔錯,月頭假期時入開大埔就順便過黎幫襯試下係咪真係咁好食🤣.小食店位於大埔墟街市2樓熟食中心,以外賣🥡為主;由於每個糍粑都係新鮮現製,店員會先俾張飛仔等叫號碼再落單俾錢💰當日星期日12點半去到已經企左唔少客人係店前等候👭👩🏻🤝👨🏼 ,雖然老闆娘已經摩打手咁製作,排前面既客人大部分都係買6個以上,我地等左8個號碼都花左大約20分鐘先買到.除左糍粑,呢度仲有賣紅豆沙、合桃糊、芝麻糊等中式糖水,可以加配芋圓亦可買新鮮芋圓返屋企自己煮👩🏻🍳****************************** ✨客家糍粑($7@ / 3個$18 / 6個$35)糍粑其實即係廣東既糯米糍,呢度既糍粑最大賣點係餡料既芝麻同花生🥜都係小店自己炒自己磨,由裡到外百分百自家製老闆娘為左唔想大家食完會有飽膩感🤰🏻,將糯米皮既厚度整薄左🤏🏻,內餡亦製成少甜,感覺比傳統既更加健康,咁樣大家就可以放心食多粒啦🤣呢度既糍粑同店名一樣咬落煙韌幼滑,食既時候唔會覺得有陣糯米粉既味道;裡面包滿芝麻同花生粒🥜幾有咬口,兩種粉狀食物加埋一齊唔會太乾,亦食得出係比平時食開既少甜左🤔 不
✨客家糍粑($7@ / 3個$18 / 6個$35)
呢度既糍粑同店名一樣咬落煙韌幼滑,食既時候唔會覺得有陣糯米粉既味道;裡面包滿芝麻同花生粒🥜幾有咬口,兩種粉狀食物加埋一齊唔會太乾,亦食得出係比平時食開既少甜左🤔 不過都想提返大家食既時候要小心d,因為餡料真係幾多,一路食會一路跌🤣 .
雖然未食過正宗客家糍粑無法評論呢度既味道係咪正宗,但個人認為整體黎講不過不失,經過開呢頭可以黎買返幾個,但就未至於好食到驚為天人要特登為左佢而入大埔🙈******************************
👧🏻人均消費:$9
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3/5
💁🏻♀️服務指數:3/5
👍🏻再訪指數:3/5
📍滑嘟嘟
地址:大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS29號舖
⏰營業時間:🅞🅕🅕 (Mon);
10:00–20:00 (Tue–Fri);
10:00–21:00 (Sat–Sun)