2023-03-31 234 瀏覽
今日同阿女去紅磡交收,經過民裕街,見到個招牌好特別,刕舙馫麵館,真係唔識讀刕舙馫三個字,細問之下,原來這麵店主打刀削麵,老闆就是希望客人吃過刀削麵,舌頭留香。我哋都想試吓刀削麵,一於入去試吓!麵店內有部製麵機,三兩句說話就做好一份麵,乾淨衛生又快捷。香燜豬軟骨刀削麵,可以揀辣度,我揀我微辣,軟骨煮至透明膠質狀,入口即化,富含鈣質和膠質,刀削麵入口外滑內筋,軟而不粘,越嚼越香。加豬扒,豬肉表面帶光澤,肉質柔嫩,肉味濃且甘香。鮮蝦雲吞、韮菜餃刀削麵,每粒雲吞都有鮮蝦,十分爽口,韭菜餃的內餡飽滿多汁,清爽不油,味道調得剛好。惹味燻魚,燻魚係用鯇魚做成,口感外酥內軟,味道濃郁。麻辣皮蛋豆腐,美味的麻辣醬汁淋在皮蛋豆腐上,鹹香麻辣的滋味,令人大開胃口。炸素春卷,一條條炸至金黃香脆,皮脆餡香,點些酸甜醬更惹味!凍港式鴛鴦、凍檸茶都夠濃夠味,甜度適中。

麵店內有部製麵機,三兩句說話就做好一份麵,乾淨衛生又快捷。

加豬扒,豬肉表面帶光澤,肉質柔嫩,肉味濃且甘香。

惹味燻魚,燻魚係用鯇魚做成,口感外酥內軟,味道濃郁。

炸素春卷,一條條炸至金黃香脆,皮脆餡香,點些酸甜醬更惹味!

凍港式鴛鴦、凍檸茶都夠濃夠味,甜度適中。