2024-04-01 373 瀏覽
原本都無打算寫第一次去嘅食評,因為又普通又無禮貌嘅體驗。但經過2次訂座,更加有點不吐不快!先講第一次經OpenRice 訂座12點去時體驗。想試下香港食韓粥同韓國有咩分別,又有咩特別。點菜時見到樓面只有一個廣東話不咸不淡女人,氣焰十足似足老闆娘,好無禮貌。因為朋友未到同佢講好快就會點餐,佢已經黑面。問佢Menu 嘅嘢好似唔想應我咁,嗰刻已經知咩料,無咩心情食。好彩朋友唔夠3分鐘都入座,救咗自己一命咁。環境方面︰地方細小,座位狹窄。小食︰淹蘿蔔?定酸瓜?送粥係幾唔錯,但幼絲泡菜剩係得個辣字,卻淡而無味。主食方面 - 釜山魚糕烏冬︰用對筷子串起當特別,比人打卡係有心思,但都要味道配得起先有用。湯或似普通甜味味精湯,無特別魚 / 肉/ 其他鮮味,就好似屋企自己加雞湯煮一樣。魚糕的確有少許魚肉味、魚腐味,算彈牙嘅,但現成貨嚟講要賣到依個價錢一碗,不如去隔離買冷凍貨自己煮。。。烏冬偏淋,普通嘢,純粹用分量塞飽人。如果烏冬愛好者,建議去返食日式料理餐廳。主食 - 蔬菜蝦粥︰用湯底去煮,但無有任何鮮味突出。米粒算綿身,又係好多米量,加萬能紫菜調味。但其實真係無特別,就似平常港式粥同湯飯之間嘅質感。蝦
先講第一次經OpenRice 訂座12點去時體驗。

想試下香港食韓粥同韓國有咩分別,又有咩特別。

好彩朋友唔夠3分鐘都入座,救咗自己一命咁。
環境方面︰
地方細小,座位狹窄。
小食︰
小食
主食方面 - 釜山魚糕烏冬︰
釜山魚糕烏冬
主食 - 蔬菜蝦粥︰
但其實真係無特別,就似平常港式粥同湯飯之間嘅質感。
蝦大小中規中矩,得3、4隻,成煲好似只係食剩粥一樣。
香菇蔬菜粥
總結︰
其實食物無咩特別,服務又差,座位少都坐唔滿。氣焰又唔使去大到咁嘅。
題外話/補充資料: 原本經OpenRice 訂座12點想再翻桌,但知道會遲10分鐘先到,當時已即刻打電話去餐廳話趕緊去。 因為之前去過一次,所以好肯定係老闆娘接聽。第一次打去同佢講會遲,佢話就算10分鐘內到達都當no show,之後就無禮貌到即刻cut 線! 訂位唔準時到,會遲10分鐘係有錯。但我唔係唔到,又唔係無通知,都唔使咁㗎!最後都無去,反正到時都係食氣!
2024-02-24