2022-10-06
見荳子出咗新菜式,咪幫襯下,結果中大伏。原條牛肋骨,真係得一條骨,同得個樣。 $244,一條硬掘掘、直筆甩一條骨。全部可食用嘅肉加起黎,不足2 Oz,依附喺條大骨上面。令我回想起中學讀文學讀莊子《庖丁解牛》。不過啲肉真心少,相信就算庖丁復生,都未必可以喺條骨度割出肉。 肉質一般,仲有咬唔開嘅筋膜,但肉味都OK濃(當你辛辛苦苦刮啲肉碎擺入口,一定feel到味道好濃,係濃濃嘅辛酸)。 最不知所謂嘅一點:個菜式頭三個字叫「啤酒烤」,但啲肉食落係完全無啤酒香。有啤酒味嘅係另外嘅一小兜啤酒燒汁,要撈黎食。既然肉還肉,汁還汁,就唔應該叫「啤酒烤」,應該叫「配啤酒汁」啦! 至於芒果莎莎,淋咗喺條骨上面,無咩味道,食唔出明顯清香同鮮甜,亦凸顯唔到肉味,完全缺乏陪襯作用。 佢個上菜方式應該改成:啤酒燒汁趁熱淋上去,而凍嘅芒果莎莎就另上,咁就叫似樣少少。目前係完全不合理。 底下嘅雜菜數量不多,大概有4-5片青瓜、紅蘿蔔切成嘅薄片,薄薄捲起,無咩特別調味,勝在夠薄,如嫦娥羽衣輕薄,食落有秋天嘅味道:好似一陣西北風。 至於薯蓉,風格相當consistent,極少,都未認真食到咩味已經無哂。 成道菜得個樣,份量
成道菜得個樣,份量極少,味道一般,盛惠$244。好彩我無打針,外賣自取唔需要加一,賺咗嘻嘻👏!
強烈奉勸:除非你想要佢條骨煲湯,或者你屋企隻狗想要舊骨頭咬下,否則千祈唔好買呢道菜!!!