2020-12-11
煩人的新冠肺炎! 比佢搞到冇啖好食, 希望他快啲死返上火星, 唔好再煩住地球人! 屈得太耐真係會屈出病來的,唯有山長水遠出坪洲搵食, 順便吸收下新鮮空氣啦, 今次來另一間在坪洲較大及有點明的酒樓飲茶.......海景海鮮酒家, 酒樓做街坊生意, 唔好期望豪裝靚裝, 平民茶樓一間, 星期六限時1.5小時且人流極旺! 對面個婆婆推介蝦餃, 佢話呢度啲蝦餃好食, 果然是不錯的, 粒粒脹卜卜, 皮薄餡靚, 蝦肉爽口彈牙, 仲幾好味添叉燒包 ~ 叉燒包新鮮滾熱辣, 包皮鬆軟, 餡料用半肥瘦叉燒, 肥肉不多, 加埋啲香甜叉燒醬, 美味!牛肉 ~味道是可以的, 硬實, 口感差勁。鳳爪 ~ 淨係個汁唔會鹹死你已經很好了馬拉糕 ~ 鬆軟冇鹼水味, 又唔太甜, 實食唔黐牙, YUMMY可能成三個星期冇出街食飯, 呢餐茶特別覺得好味! 2條友食左6碟野連茶價每人$73, 算合理吧.
牛肉 ~味道是可以的, 硬實, 口感差勁。
鳳爪 ~ 淨係個汁唔會鹹死你已經很好了