2015-07-10 717 瀏覽
星期天路過登龍街,見到又有新食店,今次開係地庫,又一個蛇竇同人傾是非嘅地方。店內無論是裝潢、食物,都跟傳統港式麵檔與別不同,地方企理加埋開放式廚房,俾你睇晒食物製作過程,食得安心又放心。叫咗佢地人氣產品如脆皮牛腩、酥炸手打紫菜墨魚丸等,當然我地叫咗雲吞麵。雲吞麵湯底同麵一D梘水味都無,反而好有蝦味,店員話湯底用上大地魚、蝦皮及羅漢果等烹製,極有蝦味。雲吞是在店內密密包製,餡料是每日買來的新鮮豬肉和海蝦,雲吞大小適中。牛腩食得多,但未食過脆皮牛腩,原來是酥炸牛腩,炸得剛剛好,不會有一陣油味,牛腩也腍軟。酥炸手打紫菜墨魚丸,故名思義是用人手每天手打,加上丸內有墨魚粒,外脆肉軟,爽口彈牙。另一驚喜是估唔用來點墨魚丸個醬汁好好味,原來是自家製泰式醬汁,辣辣地,好夾墨魚丸。再加杯咸檸七,呢度俾原粒咸青檸,唔似坊間俾半粒,好抵呀! 呢度仲有免費wifi,平時可以蛇出嚟抖下氣,小休一下兼嘆下午茶。

再加杯咸檸七,呢度俾原粒咸青檸

酥炸手打紫菜墨魚丸
脆皮牛腩
咸檸七喜
雲吞麵(細蓉)
2015-07-05
5 分鐘 (堂食)