暴風雨的前夕比平時顯得更特別寧靜,全香港都嚴陣以待山竹的來臨。黎緊可能要家中捱杯面,所以趁打風前食返個豐富晚餐。金記冰室有好多分店,每一間的食物都保持穩定的高水準,今次呢間也不例外。金記嘅餐牌選擇非常多,餐牌的設計也好精美。打風前食得豪一D,揀多個餸食先。小菜嘅價錢都係40-60蚊不等,價錢非常抵食。我地揀左芝麻黑糖醋骨,涼瓜炆魚塊,風沙豆腐,韮黃叉燒炒滑蛋,再轉杯特飲咸檸7先。芝麻黑糖醋骨好乾身,唔會好油,比起咕嚕肉更健康 (自欺欺人的說法)。糖醋骨肉質好爽,但仍然保持肉汁,唔會乾到柴咁。黑醋嘅酸同芝麻的香,令味道不會好單調,讚!涼瓜炆魚塊的魚塊好大,炸粉唔會好厚,所以咬落去都係啖啖魚肉。只係略嫌炸粉唔夠脆,不過可能都炆的關係。豆腐呢D咁唔抵食嘅野我地好少會叫,但金記呢個豆腐我地差不多每次都會叫。豆腐係平野,但廚師好有技巧地將呢個平凡嘅豆腐炸得咁外脆肉軟,實在不容易。豆腐嘅炸粉又薄又脆,咬落去更加驚為天人,點解入面係咁滑嘅,好似山水豆腐咁,估佢唔到。炒蛋又係另一樣唔抵食嘅野但會在金記會叫。金記嘅韮黃叉燒炒滑蛋,韮黃好香,叉燒半肥瘦,蛋炒得好滑,非常好味。特飲咸檸7唔似一般茶餐廳只係用
特飲咸檸7唔似一般茶餐廳只係用咸檸檬,係用咸檸蓉冰球,溶左之後每一啖都有咸檸味,好好味。
2018-09-15