2019-03-31 78 瀏覽
近排天氣凍返少少,就同朋友一齊打下邊爐,一早就聽聞養心殿既湯底養生又好味,所以我地就試下呢間。餐牌度有好多比較少見嘅菜式名,例如係:豬天梯、牛胸爽、新鮮雞拂、台灣水晶冰菜等等,本身想試下牛胸爽,但因為每日數量有限,我地落左單店員話賣哂,so sad惟有下次黎試。湯底方面,我地點左麻辣鍋同埋美人鍋,麻辣鍋可以免費追加鴨血一份,鴨血口感軟滑,配上麻辣鍋湯底非常惹味,如果唔係驚食唔哂其他野,我應該會再叫多份!至於美人鍋,未放野食落去之前,我已經飲左一碗湯,個湯好足料,用左烏雞、紅棗、枸杞,仲有富有骨膠原既桃膠黎熬製,味道清甜,補而不燥,搞到我一邊打邊爐一邊飲個湯,超正。不過,要彈嘅係個桃膠有d少,我同個fd每人得一啖份量,就冇哂,如果有多d桃膠會更好。由於擔心打邊爐食太多肉,我地就點左個蔬菜盤,菇同菜都有d,而d菜好新鮮翠綠,不過,粟米要早d放落去淥先得,如果唔係去到最後先淥,就會好似我地咁淥左好耐。呢度嘅雪花肥牛脂肪分佈得好平均,食落唔覺肥膩;手打丸好新鮮彈牙,我最愛嘅係芝士牛肉丸,一咬落去d芝士就咇哂出黎,芝士控必食;而手包魚皮餃都好好味。第一次食冰菜,坊間好多火鍋店都冇呢款菜,一淥完棵

第一次食冰菜,坊間好多火鍋店都冇呢款菜,一淥完棵野表面有好多水珠,口感滑潺潺咁,咬落好爽脆,好特別。

響Facebook 簽到打卡會有野飲送,我就叫左杯杞子菊花玉露,飲落似菊花茶咁,唔太甜。