2011-05-10 194 瀏覽
又到呢位老朋友生日, 總是要找著那些街坊小廚; 今次就食九龍城粗菜館啦!!不過俾上次啊X推介的長洲張記感到名不副實後, 對名人推介的食店就有所保留!!其實我自己一直都無食過粗菜館, 一入內…..樓下裝設都算燈明座方。 但大枱好似只有樓上有, 所以我哋就直上一層樓; 依….有D似舊式茶餐廳格局!! 重要有D迫迫地 feel!!8個小菜豉椒炒鮮牛肉 $55: 牛肉唔韌, 雖惹味但可惜整碟餸太油!!明火秘製雞煲 $65: 秘製二字唔覺有, 冬菇同雞脾菇倘算有鮮味, 不過味道太淡, 雞肉重好 “鞋”!!雲腿蒸田雞 $58: 雲腿以片上, 夠鹹夠質感!! 其中一個老朋友非常欣賞!!田雞鮮嫩, 清蒸原因; 所以迫出田雞D精華响D汁度, 美味….餸飯都唔錯。蜜味東坡骨 $52: 蜜糖醬汁味原是呃小朋友之作, 但今次真係唔係呃細路!!醬汁弄得有鹹味有甜味, 不偏不重 good job!! 東坡肉連膏弄得很淋, 小朋友話一啜即溶入口; 我就話無牙都可以食得到。招牌炒魚腩 $48: 魚腩炒得好乾身, 但味道一般。而且魚腩有太多魚骨, 吃時真的要小心!!什菌扒時菜 $48: 生菜同菌菇味道還可, 不過依然好
不過俾上次啊X推介的長洲張記感到名不副實後,
對名人推介的食店就有所保留!!

但大枱好似只有樓上有, 所以我哋就直上一層樓;

8個小菜
豉椒炒鮮牛肉
不過味道太淡, 雞肉重好 “鞋”
!!
明火秘製雞煲
雲腿蒸田雞
醬汁弄得有鹹味有甜味, 不偏不重 good job!!

蜜味東坡骨
招牌炒魚腩 $48: 魚腩炒得好乾身, 但味道一般。
而且魚腩有太多魚骨, 吃時真的要小心!!
招牌炒魚腩
什菌扒時菜 $48: 生菜同菌菇味道還可, 不過依然好油。
什菌扒時菜
蔡瀾鹹魚醬炒通菜 $48: 用蔡瀾鹹魚醬…….可能有鹹魚做材料,
所以真係鹹咗D; 通菜都算爽口。

富貴黃金瓜 $48: 富唔富貴我唔知, 不過D南瓜真係炸到不油不膩;
脆的感覺是也!
富貴黃金瓜
豬油撈飯 $36 x 2: 兩桶撈飯, 豬油倘可; 很可惜頭抽欠佳
!! 撈飯就襯不上來!!
豬油撈飯
6大2小1B都只係 HK$540, 只收現金。
2011-05-06
雲腿蒸田雞